През последните десетилетия човешката дейност, и особено потреблението на изкопаеми горива, отделя големи количества парникови газове, което предпоставя задържането на повече топлина в долните слоеве на атмосферата и повишаване температурата на Земята.

 

Изменението на климата има сериозни последици като интензивни засушавания, пожари, покачване на морското равнище, топене на полюсите, намаляване на биоразнообразието... И може да доведе до появата на нови болести или реактивирането на някои, които са били контролирани.


 

Има ли риск от нови пандемии?

На 24, 25 и 26 ноември в Сантяго де Компостела се проведе 42. Национален конгрес на Испанското дружество по вътрешни болести - SEMI, на който интернисти бяха поканени да обсъдят възникването на заболявания, които ще се увеличават с изменението на климата, за да бъдат способни да ги диагностицират и лекуват навреме.

 

Експертите предупреждават, че някои нововъзникващи и внесени болести, като тези, причинени от вируси, могат да доведат до бъдещи епидемии и пандемии, както се случи с вируса на COVID-19.

 

Всъщност, от 2009 г. насам Световната здравна организация (СЗО) е обявявала 4 пъти международно извънредно положениe поради заболявания, причинени от вируси.

 

Точно както e имало епидемии с опустошителни последици в миналото, като чума, холера или грип, и настоящата пандемия от SARS-CoV-2, ние трябва да сме подготвени за нови в бъдеще, обяснява д-р Лаура Прието, член на SEMI и лекар от отделението по инфекциозни болести на университетската болница на Фондация Хименес Диас.

 

Има условия, които биха могли да благоприятстват развитието на епидемии, като бързото нарастване на населението в големите градове; съвместното съществуване на хора с животни - диви или опитомени, които насърчават предаването на зоонози. 

 

Други причини могат да са сегашната лекота на извършване на национални и международни пътувания, появата на въоръжени конфликти и природни катастрофи, както и глобалното затопляне.

 

Нововъзникнали заболявания

Феномените, свързани с днешния свят, като международни пътувания и изменението на климата, благоприятстват появата на нови вируси, предаването на асимптоматични паразитни заболявания, като болестта на Шагас извън обичайното място или ухапвания от кърлежи.

 

Според д-р Прието, промените в околната среда, произтичащи от човешката дейност, биха могли да повлияят на географското разпределение на векторите или междинните гостоприемници, като някои комари и членестоноги, мекотели, гризачи и мигриращи птици.

 

Също така не е неразумно да се смята, че болести като малария или денга - и двете предавани от комари, могат да се появят отново в райони, където преди това са били унищожени, казва д-р Прието.

 

Заболявания, причинени от паразити

Сред нововъзникващите заболявания лекарят изтъква шистосомиазата - хронична паразитна инфекция, причинена от червеи, която може да доведе до анемия, фиброза на чревните и чернодробните вени, увеличен далак и в тежки случаи неврологични усложнения и дори летален изход.

 

Червеите, които предават болестта, се нуждаят от присъствието на охлюв като междинен гостоприемник, за да завършат биологичния си цикъл.

 

Глобалното затопляне благоприятства разширяването на местообитанието на тези охлюви, което води до това, че в момента се описват случаи на заболяването в Европа, докато преди това то е било ограничено главно в Африка, Южна Америка и някои райони на Югоизточна Азия, обяснява специалистът.

 

(Към втора част на материала)

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/ecologia/enfermedades-cambio-climatico-futuras-pandemias_9266