Хипотермията е тежко състояние, при което телесната температура спада под необичайно ниско ниво (под 35 ˚С). Това се случва, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно топлина, за да противодейства на студа.


Студеното време и излагането на ниски температури са основните причини за хипотермията. Когато тялото е изложено на изключително ниски температури, то започва да губи топлина по-бързо, отколкото може да произведе. Престоят в студена вода твърде дълго може също да причини тези ефекти.


Невъзможността да се произведе адекватна телесна топлина е изключително опасно, защото телесната температура може да спадне бързо и значително.Частта от мозъка, която контролира телесната температура, се нарича хипоталамус. Когато хипоталамусът разпознае промени в телесната температура, той инициира реакции в организма, чрез които да се запази нормална телесна температура.


Тялото произвежда топлина по време на обикновени метаболитни процеси, протичащи в клетките, които поддържат жизненоважни телесни функции. Повечето топлина напуска тялото през повърхността на кожата.


Когато температурата на околната среда спадне, тялото започва да трепери. Това увеличаване на мускулната активност генерира топлина. Ако обаче тялото започне да губи топлина по-бързо, отколкото може да произведе, тогава телесната температура спадна.


За да не загуби тялото твърде голямо количество топлина, кръвоносните съдове по кожата се свиват и притокът на кръв се насочва към жизненоважните органи на тялото, като сърцето, белите дробове, бъбреците и мозъка. Сърцето и мозъкът са органите, които са най-чувствителни към ниски температури и електрическата активност в тях се забавя при загуба на топлина.


Ако телесната температура продължава да спада, органите започват да отказват, което в крайна сметка води до летален изход. Хипотермията представлява състояние, обратно на хипертермията (което включва повишена телесна температура и може да се прояви като топлинно изтощение или топлинен удар).


Най-честите симптоми на хипотермия включват:

  • Прекомерно треперене;
  • Забавено дишане;
  • Забавена реч;
  • Несръчност;
  • Объркване.

Човек, който изпитва прекомерна умора, има слаб пулс или който е в безсъзнание, също може да е хипотермичен.

 

Библиография:
Curtis, R. (n.d.). Outdoor action guide to hypothermia and cold weather injuries
McCullough, L., & Arora, S. Diagnosis and treatment of hypthermia