Цветята са чудесни допълнения към всяка стая или офис, тъй като разкрасяват, но и подобряват качеството на въздуха. Те преобразуват въглеродния диоксид в кислород, а прекомерният въглероден диоксид може да причини стрес и болести.

 

Растенията могат да неутрализират химикали от въздуха като бензол, трохлоретилен и формалдехид и по този начин допринасят за по-чиста атмосфера в офиса. Има и други ползи от наличието на цветя и растения на работното място.


 

На първо място, поставянето на цветя в офиса намалява стреса сред работниците. Изследване, проведено в Техническия Университет в Сидни показва, че при наличие на зеленина на работа, се намалява тревогата и напрежението с 37%, а депресията с 58%. Цветята водят до понижаване на гнева и враждебността с 44%, а умората – с 38%. Въпреки че изследването е обхванало по-малко хора, учените стигнали до извода, че дори едно растение на работното място може да доведе до благополучие.

 

Цветята могат да окажат значително влияние върху настроението. Редица проучвания показват, че гледането на цветя прави хората по-щастливи. Освен това цветята могат да понижат кръвното налягане, което ги прави подходящо допълнение към всеки офис. Психолозите твърдят, че този ефект се дължи на зеления цвят на растенията, който придава чувство за релаксация и спокойствие.


Проучване също установява, че цветята увеличават още иновативното мислене и продуктивност. За целта участниците били разделени на 2 групи, като и пред двете били поставени различни проблеми. Едните обаче били в помещения с растения и цветя и други декоративни елементи, а другите в пространства, където нямало. Изследователите откриват, че участниците, намиращи се в помещения с цветя и растения, проявявали по-голяма креативност от останалите.

 

Растенията и цветята на работното място намаляват нивата на шума, което може да причини разсейване на служителите от техните задачи. Психолозите твърдят още, че наличието на цветя на работно място, е по-привлекателно и за бъдещите служители.


Кои растения са подходящи за работна среда? Изборът за растение в офиса зависи от това, колко дневна светлина могат да получават цветята и колко често могат да се поливат. Тези, които са по-подходящи за работното място, са алое, кактус и лилии, както и растения, които са непретенциозни по отношение светлина и топлина.