Плуването в басейните е едно от летните удоволствия и добър вариант да избягаме от жегата, но водата в тях може да стане причина за неочаквана инфекция. 

 

Установено е, че близо 80% от всички бактериални инфекции са причинени именно от водата в басейните. За тази цел публичните басейни трябва да бъдат лицензирани. Освен това, трябва да се проверяват безопасността на оборудването и водопроводните стойности. Задължително е следенето на нивата на химическия състав ежедневно и воденето на дневник за добавените химикали. Дори и всичко да е изрядно, отново е възможно да се развие инфекция, но тази вероятност е сведена до минимум.


 

Влизайки в басейна, ние споделяме, както водата, така и микробите с всички останали хора вътре. Тези бактерии при здрави хора най-често са от вида Ешерихия коли (E.coli). Последните са нормални обитатели на дебелото черво, но попаднали през устата - при поглъщане на вода по време на плуване, може да предизвикат оплаквания отстрана на гастро-интестиналния тракт - от болка и неразположение до тежка диария и загуба на течности. Някои щамове Е. коли са особено опасни. Такива са Е. коли О157:Н7, които произвеждат токсини и атакуват стената на червата, предизвиквайки кървава диария.

 

Хлорът и другите химикали помагат да се неутрализират някои от тези микроби, но много от огнищата са причинени от криптоспоридиум (Cryptosporidium parvum) - малък паразит, който е защитен от обвивка, предпазваща го от действието на хлора в рамките на десетина дни в хлорна среда. Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Затова огромна роля играе личната хигиена в тези случаи. Влизането в басейн трябва да се предхожда от измиване на тялото с топла вода и сапун.

 

За естествените плувни басейни, като езера и морета, важи същото, но големите им размери "разпръсват" бактериите и микроскопичните паразити, намалявайки шансовете за инфекция, дори ако някой погълне вода случайно.

 

Особено важно е избягване на плуването в зони, които са замърсени с животински изпражнения.