С наближаването на лятото напълно естествено зачестяват препоръките за качествени предпазни мерки при ползване на обществените плувни басейни. Почти всяко лято се отчита бум на инфекциозни заболявания, а като основен източник на заразата се посочва именно замърсената вода в басейните. Проучване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията сочи, че над 30% от летните епидемии от чревни инфекции през последните 15 години са тръгнали от басейните. За съжаление, статистиката и микробиологичните анализи на водата в тях показва, че дори редовното им почистване не може да гарантира пълна защита от патогенни микроорганизми.

 

Сред най-опасните от тях, отговорни за около 50% от опасните летните инфекции през последните години, са микропаразитите от род Криптоспоридиум. Поглъщането на само една глътка вода, заразена с тези паразити, може да доведе до серизоно инфекциозно заболяване, известно като криптоспоридиоза. Тя засяга и деца, и възрастни, особено в случаи на отслабен имунитет. Протича с типичните за чревна инфекция симптоми – стомашни спазми, диария, повръщане, но често продължава по-дълго и е по-трудна за лечение.


 

Най-лошото по отношение на криптоспоридиите в обществените басейни, е че масово ползваните дезинфектанти не успяват да елиминират достатъчно бързо и напълно колониите им. Установено е, че дори в достатъчно добре хлорирана вода криптоспоридиите може да оцелеят няколко часа и рискът от заразяване с тях е налице, когато басейнът се ползва скоро след дезинфекция на водата в него.

 

Освен криптоспоридиите честа причина за инфекциозни заболявания след плуване в обществени басейни стават и други два типа микроби. На тези от род Легионела се падат около 20% от случаите на по-сериозни летни инфекции. Следват бактериите от род Псеудомонас, причина за около 15% от тези случаи. И двата рода имат способността да образуват стабилен биофилм върху колониите си във водата, който ги предпазва от действието на някои дезинфектанти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Макар рядко да се усложняват опасно, инфекциите с тези бактерии често водят до сериозни прояви и оплаквания.

 

Фактът, че има микроби, които оцеляват след дезинфекцирането на водата в обществените басейни, подчертава важността на повишеното внимание при ползването им, особено от деца. Следва да се обръща подобаващо внимание на чистотата на водата и редовното почистване на басейните. По-важно е обачеда се следи за максимално ранна реакция при признаци на инфекция след ползването им, защото, очевидно, и дезинфекцираните басейни не дават пълна сигурност..