Замърсяването може да се разглежда като вид външен рисков фактор, който увеличава възможността за заразяване с COVID-19 и прекарване на инфекцията в най-тежка форма.

 

 


Сега проучване на Института по глобално здраве в Барселона - ISGlobal, публикувано в Environment Health Perspectives, разкрива, че продължителното излагане на замърсяване на въздуха е свързано с повишен риск от заболяване от COVID-19 при тези, които се заразяват.

 

Проучването, проведено в сътрудничество с германския изследователски институт Триас и Пуйол, дава още един аргумент за това колко важно е за здравето да се намалят нивата на замърсяване на въздуха.

 

Замърсяване и COVID-19

 

Връзката между замърсяването и COVID-19 не е анализирана за първи път. Има няколко проучвания, които предполагат, че регионите с по-високи нива на замърсяване на въздуха преди пандемията са имали по-висока честота и брой на новозаразени и смъртни случаи от COVID-19.

 

Все още обаче не е ясно обяснението зад тази асоциация. Възможно е замърсяването да увеличи предаването на вируса по въздуха или да увеличи податливостта на човек да се зарази или да се разболее от COVID-19.

 

Проблемът е, че предишни проучвания се основаваха на потвърдени случаи, които бяха диагностицирани, но пропуснаха всички асимптоматични или недиагностицирани случаи, обяснява Манолис Когевинас, изследовател на ISGlobal и първи автор на изследването.

 

Наистина ли замърсяването увеличава риска да се заразим или по-скоро увеличава риска да се разболеем сериозно, ако все пак се заразим?

 

За да разбере, екипът на ISGlobal изследва връзката между антивирусните антитела, симптомите на COVID-19 и продължителното излагане на атмосферни замърсители, каквито са NO2, PM 2.5, саждите и озона,  в група хора, живеещи в Каталуния.

 

Това е първото проучване, което прави масивен скрининг за анти-SARS-CoV-2 антитела в група възрастни, за да проучи връзката между тяхното продължително излагане на замърсяване на въздуха преди пандемията, SARS-CoV-2 инфекцията и формата на протичане на болестта, обяснява Катрин Тон, съавтор на изследването.

 

Повишен вирусен товар

Проучването включва общо 9605 участници, сред които 481 потвърдени случая - 5%, на COVID-19. Освен това са взети кръвни проби от повече от 4000 участници, за да се определи наличието и количеството на IgM, IgA и IgG антитела срещу пет вирусни  антигена.

 

18% от тези хора са имали антитела срещу SARS-CoV-2, но не е открита връзка между инфекцията и излагането на замърсители.

 

Въпреки това, при серопозитивни хора, те са били заразени със SARS-CoV-2, е установена връзка между по-голямата експозиция на азотен диоксид и фини прахови частици - PM 2.5, с по-високи нива на IgG срещу петте вирусни антигена, което показва по-висок вирусен товар.

 

Вирусният товар е количеството вирус, което навлиза в тялото едновременно или при многократен контакт със заразени хора. Колкото по-голямо е инфекциозното време, толкова по-тежки са симптомите.

 

При всички 9 605 участници е установена връзка между по-голямо излагане на замърсители - NO2 или PM 2,5, и заболяване с повече проявена симптоматика, особено при тежки случаи, които са се озовали в болница или интензивно лечение.

 

Асоциацията с излагането на прахови частици е най-силна за мъжете над 60 години и хората, живеещи в бедни райони.

 

Как действат замърсителите?

Атмосферните замърсители, на които сме изложени редовно, особено в градовете, са азотният диоксид и фините частици в суспензия.

 

Азотният диоксид е токсичен замърсител, идващ главно от пътния трафик, докато суспендираните частици са опасна смес от сулфати, нитрати, амоняк, натриев хлорид, сажди и други.

 

От всички тях частиците с диаметър 2,5 микрона или по-малко - PM 2,5 са най-опасни за здравето.

 

Те са толкова малки, че лесно преминават от белите дробове в кръвта и кръвоносните съдове, причинявайки възпаление и оксидативен стрес.

 

Ако възпалението, което вирусът може да причини, ако се заразим, се добави към това съществуващо възпаление поради постоянно излагане на замърсяване, рискът от настъпване на известната тежка COVID-19 цитокинова буря е по-голям.

 

Проучването предоставя най-силните доказателства досега за връзката между замърсяването на въздуха и COVID-19, казва Когевинас.

 

Резултатите са в съответствие с връзката между замърсяването и хоспитализацията, която е описана за други респираторни инфекции като грип или пневмония, добавя той.

 

Замърсяването може да допринесе за това и като благоприятства хроничните състояния, като сърдечно-съдови или респираторни заболявания, които увеличават риска от сериозно протичане на COVID-19, заключава той.

 

Източници:

www.sabervivirtv.com