Кактусът е ефективен за абсорбиране на компютърното облъчване и предпазване здравето на човека от него. Все повече компютри и особено лаптопите и таблетите са оборудвани с WiFi, което автоматично означава, че те са източник на радиочестотно излъчване, а това е вредно за здравето, включително за зрението. Кактусите премахват напрежението в очите, които технологиите причиняват. Затова цветето трябва да се постави между човека и компютъра или устройството, което излъчва тези лъчения. 


В средата на 80-те години изследователи от Института по геобиология в Швейцария установяват, че служителите, които страдат от главоболие и умора заради работа с компютър, се чувстват по-добре след 2 години работа с кактус до монитора.


Проучвания показват също, че напрежението в очите се среща при 50 до 90% от хората, които ежедневно работят на компютър. Това може да доведе до зачервяване на очите, физическа умора, намаляване на производителността, увеличаване на грешките при работа и други.Начин за минимизиране на радиацията на лаптопа или таблета, е като те не се поставят върху която и да е част на тялото. Човек трябва и да стои възможно най-далеч от екрана на компютъра, тъй като експозицията на излъчването му намалява с увеличаване на разстоянието.

 

Счита се, че поставянето на кактуса пред компютъра може да намали облъчването. Защо точно кактусите? Защото те са стайни растения с голяма плътност и дебелина и в по-голяма степен абсорбират лъчението.


Освен това, те осигуряват и други предимства на човека. Първо, като всички растения, те премахват въглеродния диоксид и освобождават кислород през нощта, което ги прави идеални растения за спалнята и за подобряване на съня. Кактусите също абсорбират влагата и подпомагат за подобряване на стайния въздух. Още една причина тези растения да се държат на бюрото – те намаляват стреса, а хората, които ги притежават са по-спокойни. В допълнение, те се отглеждат изключително лесно и не са капризни, тъй като някои видове кактуси се нуждаят от поливане само веднъж в месеца. Какво по-хубаво…