Интуитивно, всеки от нас знае, че прекарването на повече време навън е добро както за тялото, така и за духа. Независимо дали се разхождаме, за да изчистим главата си от злобовневните грижи или да помиришем цветята в градина в задния двор, излизането навън е най-естествения начин да се почувствме по-добре.


Ефектът е реален и през годините учените са доказали, че природата може да облекчи натиска на стреса, да увеличи социалните връзки, да насърчи физическите упражнения и дори да помогне за успокояване на психичните заболявания. Но този ефект не се ограничава само до излети и почивка сред красиви гори или плажове, които често са на километри от нас.


Все повече изследвания сочат, че почти всеки вид зелена площ - от пешеходни алеи и крайбрежни линии до футболни игрища и местни паркове - могат да ни направят по-щастливи и да подпомогнат психичното ни здраве. Стига да имат няколко ключови качества.Когато става дума за търсене на щастие, качеството на зеленото пространство има значение повече от количеството. В проучване, публикувано в списание BMC Public Health, изследователите не откриват значителна връзка между количеството зелена площ в местната зона на индивида и психичното му благополучие, а акцентират е върху достъпа. Авторът на проучването Виктория Холдън от Университета на Уоруик в Англия, измерва до колко хората имат достъп до зелени пространства в ежедневието – могат ли да посещават парк в близост до офиса си или да излязат да спортуват в града. „Връзката между зеленото пространство и психичното благополучие е сложна“, допълва Холдън.


В друго проучване, група изследователи в Холандия откриват, че хората, които приемат местните зелени пространства като по-достъпни и използваеми, се чувстват по-доволни от своя квартал, независимо от количеството зелена площ, което имат. Удовлетвореността от подобно съседство е свързано с щастие, подчертават изследователите. И добавят, че хората отчитат по-добро психично здраве и емоционална привързаност към местната зеленина, когато имат по-качествени зелени площи.


Какво прави зеленото пространство висококачествено и следователно здравословно? Някои изследвания свързват доброто здраве със специфични видове зелени насаждения - широколистните гори в големите паркове, които се отличават с вода и райони със значително биоразнообразие, например.


Но това не е всичко. Д-р Андрю Лий, изследовател по обществено здраве в Университета в Шефилд в Англия, който е провел големи прегледи на проучвания на тема зелени пространства, казва, че функционалността на парковете е от първостепенно значение за това хората да се чувстват щастливи, информира TIME. „Важно е това да е социално пространство, където хората се срещат заедно, разговарят и ходят на разходки, така изграждат социален контакт и взаимодействие“, казва Лий. „Вероятно точно оттам идва истинското въздействие, което дава на хората усещане за благополучие.“


Оказва се, че парковете без тези характеристики правят точно обратното. Ако до дадено зелено пространство е трудно да се стигне, има слабо осветление или не е чисто, то често се разглежда като опасно или недостъпно и вероятно няма да повиши настроението на посетителите.


В защита на всичко казано дотук са и многото проучвания, според които хората имат еволюционна връзка с природата или че хората се радват на зелени площи, защото им напомнят за детските преживявания.