По-ниските температури навън могат да се отразят върху общото състояние на организма. Със застудяването се зачестяват и настинките. За да се намали честотата и продължителността на боледуването, трябва да се приемат постоянно имуностимуланти, които да повишат защитните функции на организма. 

 

През студените месеци на годината се увеличат и сърдечните пристъпи, защото се повишава кръвното налягане по-често и това поставя сърцето под напрежение. Повишаването на сърдечната честота и кръвно налягане пък води до увеличаване на риска от кръвни съсиреци, инфаркт и инсулт.Освен това се увеличава и рискът от астматични пристъпи. Това се дължи на дишането на студен въздух, което причинява спазми в белите дробове, а това води до пристъп. Хората, които страдат от подобен проблем, е препоръчително да носят маска за лице или шал за затопляне на поетия въздух преди той да стигне до белите дробове.

 

Студеното време също може да причини бързо стесняване на кръвоносните съдове, като се намалява притокът на кръв, а това може да доведе до главоболие. Освен това ниските температури, но и студеният вятър може да предизвикат мигрена на някои хора.

 

Освен болките в главата може да се появят и болки в ставите, тъй като студеното време понижава телесната температура, а това може да предизвика свиване на мускулите, връзките и съединителните тъкани.

 

Студеното време също стимулира по-честото уриниране. Защо? Когато навън е студено, циркулацията на кръвта до крайниците и кожната повърхност намалява. Така се повишава артериалното кръвно налягане, а организмът се опитва да намали налягането чрез изхвърляне на урина в пикочния мехур. Състоянието е известно като студена диуреза. Счита се, че жените посещават тоалетната по-често от мъжете.


Освен върху физическото състояние, студеното време се отразява неблагоприятно и върху психическото здраве. Депресията и сезонното афективно разстройство се увеличават значително през зимните месеци поради по-кратката продължителност на деня и намалената слънчева светлина.

 

Симптомите на депресия включват чувство за тъга през повечето дни, а понякога дори цяла седмица, липса на енергия или мотивация за извършване на нормални дейности, проблеми със съня и концентрацията и чувство за безнадеждност. Наблюдават се още промени в апетита.