Изследвания показват, че топлото и слънчево време, е свързано с повишаване на настроението. Това е открито в изследване на Университета в Мичиган от 2004 г., в което хора са прекарали 30 минути навън. В резултат те са имали по-добро настроение. Също така те са били с по-ниски нива на стрес.


Специалистите твърдят, че топлината и слънчевата светлина, правят хората да се чувстват емоционално и физически по-добре.


В друго проучване, проведено през 2008 г. в Германия, е открито, че негативното настроение в участниците, е намаляло със слънчевата светлина. Това, което изследователите са открили е, че не само слънчевата светлина, но и метеорологичните условия като вятъра например, могат да повлияят на настроението.Излагането на кожата на слънчева светлина произвежда витамин D, насърчаващ производството на серотонин в мозъка, който преповдига настроението и насърчава положителното мислене, намалява симптомите на депресия, тревожност и скептицизъм. Витамин D също помага за преборване на болестите, подобряване на съня през нощта, стимулиране доброто здраве на костите и също допринася за регулиране на теглото.


В проучване се показва, че благоприятните ефекти на слънчевите лъчи и топлото време, са наблюдавани само при хора, които са прекарали повече от 30 минути на открито на ден. За максимално извличане на ползите от слънчевите лъчи, специалистите препоръчват преди обедните разходки пред късно следобедните или вечерните, когато слънчевите лъчи са по-малко и температурите са по-ниски през пролетта.

 

В друго изследване пък се установява, че хората, които се намират по-често в светли и топли помещения, съобщават за по-малко стрес, отколкото тези, които прекарвали повече време в тъмни стаи. Това проучване предполага, че дори непрякото излагане на слънчева светлина и топлина, може да подобри настроението на човек.


От друга страна, прекалено топлото време може да има обратен ефект върху настроението на хората. В допълнение, ако времето е лошо, хората могат да изпитат промяна в настроението, като се предизвика главоболие, умора, сънливост и други неразположения. Влажността и дъждовното време правят хората по-уморени, раздразнителни и с по-ниска удовлетвореност.