Магнитните бури влияят негативно на човешкия живот, тъй като могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Обикновено не са опасни за здравите хора, но има риск от чувство за неразположение и нестабилно състояние при хората с някои състояния. Магнитните бури могат да повлияят на кръвното налягане и на сърдечните проблеми и затова се считат, че са рисков фактор за инсулт.


По принцип не всички хора могат да изпитат влиянието на магнитните бури върху себе си. Само някои могат да почувстват замайване, главоболие, мигрена, чувство за натиск в главата, изтощение, замъгленост. Срещат се проблеми също с дишането, със съня и настроението. Може да се изпитва също чувство, че са минали само няколко минути, а всъщност да е изминал един час или повече, т.е загуба на ориентация. Има немалко случаи, когато много хора са посегнали на своя живот по време на магнитна буря.


Учените от Томския държавен университет в Русия изследват влиянието на магнитните бури върху здравето на хората. Те са установили, че магнитните бури въздействат на слуха и зрението, като същевременно се забавя времето за реакции. Това се наблюдава най-често при по-възрастните, отколкото при младите.Магнитната буря представлява изригване на заредени от слънцето частици. Тези частици променят силата на земното електромагнитно поле и го деформират. Причината е, че високата температура на слънцето увеличава енергията им и те имат способността да променят стрелките дори на компаса. 


За да се намали или избегне неприятното усещане, причинено от магнитните бури, може да прилагат някои методи. Например е добре да се избягва приемът на кофеин и алкохол. Препоръчва се да се пие чиста вода с малко сол и да се яде здравословна храна.


Може да се правят физически и дихателни упражнения, медитация и йога, както и да се осъществи пряк досег с природата. Добре би било дори да се вземе солена баня с добавен магнезий, който помага на тялото да се отпусне. Може да се използва и ароматерапия.