Пушенето е вредно за здравето и за всеки орган. Може би, най-очевидната част от тялото, засегната от тютюнопушенето, са белите дробове. Първоначално пушенето уврежда дихателните пътища и алвеолите в тях. Често белодробната болест може да отнеме години, за да стане забележима, а това означава, че тя често не се диагностицира, докато не стане доста напреднала.

 

Тютюнопушенето причинява хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - заболяване, което се влошава с времето и причинява хрипове, задух и стягане в гърдите. Пушенето причинява също хроничен бронхит. При него дихателните пътища произвеждат твърде много слуз, причиняваща кашлица. С времето дихателните пътища се възпаляват, а кашлицата става дълготрайна. След това слузта може да блокира дихателните пътища и да причини инфекция. 


 

Ракът на белия дроб заради тютюнопушене също е често срещан. Това се дължи на химикалите в цигарите, които причиняват различни видове рак, включително рак на устата, фаринкса и ларинкса. Рак заради тютюнопушене се среща и в бъбреците, черния дроб, стомаха, дебелото черво, пикочния мехур, панкреаса и хранопровода.


Пушенето влияе изключително неблагоприятно и на сърдечносъдовата система. Тютюнопушенето причинява натрупване на плака в кръвта, която се отлага по стените на артериите. В резултат те стават по-тесни, а това намалява притока на кръв и увеличава риска от съсирване. Затова се повишава рискът от покачване на кръвното налягане и се повишава сърдечната честота


В допълнение, химикалите в тютюневия дим увеличават риска от сърдечни заболявания, включително коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, сърдечна болка в гърдите и други. Смята се, че пушачите са 2 пъти по-склонни да получат инфаркт. Трябва да се знае също, че пушачите, които пушат 5 или по-малко цигари на ден, могат да имат ранни признаци на сърдечносъдови заболявания. Тютюнопушенето вреди и на мозъка, тъй като увеличава риска от инсулт с 2 до 4 пъти.


Трета причина за спиране на тютюнопушенето е вредата върху костите. Пушенето може да причини слабост и чупливост в костите, а то е особено опасно за жените, които са по-склонни да имат остеопороза и фрактури на костите.

 

Жените, които пушат също могат да имат затруднения със забременяването. Те също така увеличават риска от преждевременно раждане, спонтанен аборт, ниско тегло на новороденото и др.


Следваща причина да се каже “не” на цигарите е, че те причиняват срив в имунната система. Тъй като тя предпазва организма от болести и инфекции, тютюнопушенето понижава нейните функции и в резултат тя неуспешно се бори с инфекциите. Затова е много вероятно да се причинят автоимунни заболявания като болест на Крон и ревматоиден артрит.