Според някои родители ваксините, които се произвеждат в лаборатории и се администрират в лекарски кабинети и здравни клиники, са твърде неестествени и е по-добре за децата да развият имунитет по естествен път. Но развиването на болести, които принципно могат да бъдат предотвратени, може да има тежки последствия. Голямата грипна пандемия през 1918 г. например е обхванала 500 милиона души в световен мащаб, погубвайки от 3% до 5% от световното население. Ебола през 2013-2015 г. успя да засегне предимно Западна Африка, заразявайки близо 29 000 души и причинявайки над 11 000 смъртни случая. По-близо до дома, избухването на морбили в Съединените щати през 2015 г. зарази 159 души в 18 щати.

 

Макар и съответните данни да са не само верни, но и притеснителни, създаването на паника не е добър начин да се разпространява информация. Тъй като живеем във време и място с достъп до добри медицински грижи и лечения, малко вероятно е децата да развият някоя смъртоносна болест, която е принципно предотвратима благодарение на ваксините. Въпреки това боледуването неминуемо влияе на цялото семейство и околните. Родителите и децата ще бъдат принудени да пропуснат работа и училище. Детето може да застраши останалите деца, някои от които могат да притежават компроментирана имунна система, а самото то да развие повишена резистентност към антибиотици, белези по кожата от варицела или морбили, задух от магарешката кашлица, стерилитет от паротит, чернодробно увреждане от хепатит Б, бъбречни  проблеми от пневмококова болест и т.н.


  • Ако се замислим, ваксината учи тялото да се бори с болестите по естествен път, давайки на човешкото тяло инструментите за изграждане на собствен имунитет.
  • Не само това, но и употребата на ваксини намалява общото използване на фармацевтични продукти. Ваксините съдържат много малко имунологични компоненти и съставки, особено в сравнение с антибиотиците. Ако вместо ваксинацията, детето развие заболяване, лечението може да включва антибиотици, антивирусни средства и може би други лекарства с много повече съставки и компоненти.
  • Друг „зелен“ аргумент е редуциране на замърсяването на околната среда. Ако детето се нуждае от хоспитализация или друг вид амбулаторни процедури за лечение на болестта, това ще увеличи количеството на отпадъците: ръкавици за еднократна употреба, хирургически инструменти за еднократна употреба, чести смени на завивките в леглото, както и удивително количество вода и електричество, необходими за поддържане на лечението на един пациент.
  • Не на последно място, ваксинацията намалява формирането на антимикробна резистентност - способността на някои вируси и микроби да устояват на ефектите на медикаментите, които някога успешно са лекували болестта.