Ново проучване показва, че излагането на тютюнев дим по време на бременност и ранна детска възраст е свързано с ускоряване на биологичното стареене.

 

Рисковете от тютюна


Отдавна знаем рисковете от тютюнопушенето не само за пушачите, но и за хората, изложени на дим - така наречените пасивни пушачи.

 

Тютюнът е един от основните рискови фактори за сърдечносъдови и респираторни заболявания, както и за повече от 20 различни вида или подвида рак и много други инвалидизиращи заболявания.

 

В допълнение, тютюнопушенето увеличава риска от тежка форма на COVID-19.

 

Според данни на Световната здравна организация - СЗО, всяка година умират повече от 8 милиона души в света заради тютюнопушенето.

 

Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи се дължат на директна употреба на тютюн.

 

Около 1,2 милиона са резултат от излагане на пасивно тютюпушене.

 

Тютюнът е вреден във всичките му форми и няма безопасно ниво на излагане на тютюн.

 

Фактори на околната среда в детството

Проучване, проведено от ISGlobal, анализира връзката между голям брой фактори на околната среда, акцелерацията и ускореното стареене на организма при децата.

 

По-конкретно, те са изследвали 83 експозиции от околната среда по време на бременност и 103 в ранна детска възраст при 1173 момичета и момчета между 6 и 11 години.

 

Учените са потвърдили, че определени фактори на околната среда могат значително да променят нашия метаболизъм и физиология и да бъдат решаващи за бъдещото ни здравословно състояние в зряла възраст.

 

Излагането на тези фактори може също да ускори процеса на биологично стареене и това, според авторите на изследването, носи повишен риск от развитие на метаболитни, сърдечносъдови или невродегенеративни заболявания.

 

Биологично стареене

Стареенето е процес, който започва от момента на раждането и може да бъде измерен благодарение на така наречения епигенетичен часовник - биохимичен тест, който анализира нивата на ДНК метилиране в определени региони на нашия геном, за да определи биологичната възраст на човек.

 

Биологичната възраст може да е различна от хронологичната ни възраст.

 

Епигенетичният часовник ни позволява да преценим дали биологичната възраст на човека съответства на действителната му хронологична възраст, ​​обяснява Мариона Бустаманте, изследовател на ISGlobal и последен автор на изследването.

 

Излагане на тютюн

Според резултатите от изследването, излагането на тютюнев дим от майката по време на бременност, е свързано с ускоряване на епигенетичното стареене.

 

След раждането има два фактора, които ускоряват стареенето при децата:

  • Тютюнев дим;
  • Сажди или черен въглерод в дома - замърсител на въздуха в резултат на непълното изгаряне на горивата

Връзката между епигенетичната възраст и излагането на тютюнев дим по време на бременност и първите години от живота е в съответствие с предишни резултати, потвърдени и при възрастното население, казва Бустаманте.

 

Епигенетичните модификации могат както да повлияят на пътищата, участващи във възпалението, отстраняването на токсините и клетъчния цикъл, така и да окажат влияние върху здравето на децата в дългосрочен план.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/humo-tabaco-embarazo-infancia-acelera-envejecimiento-ninos_6124

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412021003081?via%3Dihub