Взирането в продължение на часове в дисплея на смартфона, включително и вечер преди заспиване, може да увреди очите.
 
Според данни на проучвания този вреден навик може да е причина за главоболие, замъглено зрение, сухота и напрежение в очите. Тези състояния могат да се влошат сред хората, които страдат от увреждане на зрението, като далекогледство и пресбиопия - старческо далекогледство.
 
Често срещан е навикът телефоните  да се използват вече преди лягане, което обикновено се случва в тъмно помещение, и също е във вреда на потребителя. Експертите напомнят, че синята светлина, която се излъчва от тези устройства, може да доведе до намаляване образуването на мелатонин – познат още като „хормона на съня“. Поради тази причина, прекомерната употреба на смартфона вечер преди лягане може да доведе до нарушения на съня
 
Проблемите не спират дотук. Специалистите посочват още, че радиацията, излъчвана от слушалките, може да доведе до главоболие и ранно развитие на катаракта. В допълнение, прякото излагане на синята светлина от телефона може да увреди ретината. Тя прониква и до задната част на окото.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Начини, с помощта на които очите могат да се предпазят:
  • Взирането в дисплея на телефона да не бъде продължително.
  • Появилото се напрежение в очите не бива да се пренебрегва. Трябва да се има предвид, че дори и леки нарушения в зрението могат да повишат риска от напрежение в окото.
  • Докато спим, телефонът трябва да се държи на разстояние около 1 - 1,5 м.