Докато градският живот предлага много възможности, включително работа и услуги, то той е опасен за здравето на сърцето. Според проучвания увеличаването на праховите частици и азотен диоксид в градовете, както и цялостното замърсяване на въздуха, може да причини повишаване на кръвното налягане. Учените твърдят, че систолното и диастолното кръвно се покачват при хората, които живеят в по-замърсени райони. Според изследователите повишеното кръвно налягане се изразява повече при жените, отколкото при мъжете.


Друго проучване проследява 3 920 души, за период от 5 години, които нямат сърдечносъдови заболявания. Участниците били на възраст между 55 и 70 години. Установява се, че излагането дори на ниски нива на прахови частици, които причиняват замърсяване на въздуха, водят до повишен риск от инфаркт, инсулт, необичайни сърдечни аритмии и сърдечна недостатъчност.

 


Изследвания доказват също, че хроничното излагане на шум в големите градове, особено ако се живее в близост до главни пътища, е свързано с по-високо кръвно налягане.

 

В градската среда вредят не само замърсеният въздух и прекаленият шум, но и начинът на живот. Често градският живот се свързва с по-голямо ежедневно напрежение и стрес, които допринасят за покачване на кръвното налягане. Причината е, че животът в града е забързан и пренаселен. В допълнение, прекаленият стрес и забързан начин на живот могат да попречат на качествения сън, а това също може да причини покачване на кръвното налягане. Трябва да се отбележи също, че високото кръвно налягане увеличава риска от атеросклероза.

 

Всъщност градският живот вреди не само на сърцето, но и на други органи и системи, а според експертите до 2050 г. до 70% от населението ще живее в градовете. Как може да се подобри влиянието на градския живот върху сърдечното здраве? Според специалистите трябва да се забрани тютюнопушенето на обществени места, да се използват повече велосипеди, отколкото коли, да се правят повече разходки. Градовете също трябва да се озеленят с цел пречистване на въздуха, но и за да се осигурят места за почивка от градския натоварен живот.