Разходката в парка или гората ги кара да се чувстват добре. И това не е просто заради чувството за свобода, което усещаме.

 

Още от развитието и разпространяването на японския shinrin-yoku ("горска баня"), науката все повече подкрепя всички положителни начини, по които тялото реагира на природата.


 

Екип изследователи от Университета в Източна Англия са изучавали данни от 20 страни, включващи повече от 290 милиона души, за да потвърдят теорията, че времето, прекарано сред природата, има значителни и широкообхватни ползи за здравето. В доклада се заключава, че експозицията на "зеленина" - определена като "открита, неразвита земя с естествена растителност, както и градски зелени площи, включващи градски паркове и озеленени улици“ носят редица ползи за здравето.

 

Такива са: намаляване на риска от диабет тип II, сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт и преждевременно раждане. Освен това увеличава продължителността на съня.

 

Хората, живеещи по-близо до природата, имат и по-ниско кръвно налягане, сърдечен ритъм и нива на кортизола (хормонът на стреса). Зеленото пространство може да предложи и повече възможности за физическа активност и общуване например.

 

Сред природата и въздухът е много по-чист, което е достатъчна причина по-често да прекарваме времето си там.

 

Изследователите се надяват, че такива проучвания ще вдъхновят хората да излизат навън повече и ще насърчат политиците и градоначалниците да инвестират повече средства в създаването, възстановяването и поддръжката на паркове и зелени пространства.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Някои проучвания са установили, че дори само наблюдаването на природата подобрява усещането за щастие и благополучие. Отбелязвайки огромния стрес (11,7 милиона работни дни се губят ежегодно поради стрес, депресия или безпокойство), горните констатации биха могли да имат много положителни въздействия.

 

Времето, прекарано сред природата, подсилва и имунната система и помага за намаляване на възпаленията. В Япония изследователите вече са открили, че дърветата отделят антимикробни органични съединения.

 

Затова вместо автоматично да прибягваме до медикаменти за всички видове проблеми и леки неразположения, можем първо да опитаме ползотворните ефекти на природата.