С настъпването на астрономическото лято, дните стават по-дълги, нощите по-къси, а времето – доста по-топло. Всъщност, топлото време има някои предимства.


Първо, благодарение на слънчевите лъчи, кожата може да събере повече витамин D, който се отразява благоприятно не само на настроението, но и предпазва от диабет и остеопороза


Изследователи от Университета в Мичиган направили проучване през 2004 г., в което установили, че хората, които прекарали поне 30 минути навън в топло време с наличие на слънчеви лъчи, били в много по-добро настроение. Ето, всъщност, каква е причината хората през зимните месеци да се чувстват по-тъжни и депресирани. От друга страна, през топлите дни лъчите на слънцето водят до повишено производство на серотонин и ендорфини. В резултат се намалява нивото на хормона мелатонин и серотонин.Изследователите обаче твърдят, че 77% от хората имат недостиг на витамин D. Счита се, че дори престой от 15 минути на слънце е достатъчно, за да може тялото да започне да синтезира витамина. Въпреки това, за да се набави витаминът не е необходимо прекомерно излагане на слънце, тъй като може да се доведе до обратния ефект. Възможно е получаването на топлинен удар и дехидратация. Поради това е препоръчително излагането на слънце да се случва само сутрин до 10:00 и следобед след 17:00 часа. 


Топлото време също стимулира физическите упражнения, тъй като човек става по-мотивиран, когато времето навън е хубаво. Хората стават също по-креативни и работоспособни. Изследвания установяват, че хората показват 50% повишаване на креативността само след няколко дни пешеходен туризъм.


Други изследвания пък потвърждават, че през топлите и слънчеви дни престоят вкъщи изглежда по-малко привлекателен в сравнение с разходката навън. Това най-вече важи за младите хора, които според проучвания са много по-активни през лятото, отколкото през зимата.


Топлото време също подобрява здравето на сърцето и белите дробове. Обратното – студеното време може да има отрицателно въздействие върху здравето и особено върху сърцето и дихателната система. В допълнение, през летните месеци кръвното налягане става по-ниско.


Топлото време също позволява носенето на отворените обувки. Така се намалява шансът от изпотяване на краката и съответно от разпространение на гъбички, които зимните обувки често причиняват.