Какво представлява алергията към мухъл?

Мухълът представлява тип гъбичка, която съдържа множество идентични ядра и расте под формата на хифи (нишковидни клетки). Мухълът се среща в природата, както и на закрито. Алергията към мухъл може да предизвика симптоми на алергичен ринит като хрема, кашлица и главоболие.

 


Мухълът и плесента са видове гъбички, но плесента е специфичен вид мухъл. Обикновено мухълът е черен или зелен на цвят, докато плесента е сива или бяла. Плесента бива класифицирана като тип мухъл или по-точно като начални стадии на мухъл.

 

Алергична реакция към мухъл възниква, когато тялото образува имунна реакция при излагане на мухъл. Поставянето на диагнозата може да отнеме време, а идентифицирането на източника на мухъл може да бъде предизвикателство. Някои лекарства помагат за облекчаване на симптомите на алергията към мухъл. Премахването на мухъла, ако е възможно, или избягването му след откриване на неговия източник е най-добрият начин за справяне с тази алергия.

 

Какви са симптомите на алергията към мухъл?

Алергия към мухъл може да бъде развита при всяка възраст. Симптомите могат да започнат веднага след излагане на мухъл. За някои хора ефектите продължават през целия ден, особено ако прекарват дълги периоди от време около зоната, където се намира мухълът.

 

Тъй като в някои сгради е възможно да има мухъл, човек може да се почувства зле само в определени моменти, например, след като е прекарал няколко часа в сграда, където има мухъл. Това често се описва като "синдром на болната сграда". Въпреки това, други проблеми също могат да причинят синдрома на болната сграда, като лоша вентилация, лоша климатизация и прах.

 

Алергиите към мухъл обикновено причиняват респираторни симптоми. Ефектите от алергия към мухъл включват:

Алергията към мухъл може да предизвика астматичен пристъп, ако човек страда от астма. Симптомите на астма, причинена от експозиция на мухъл, могат да включват хрипове и задух.

 

Алергиите към мухъл са подобни на алергиите към полени и прах. Една от разликите между алергиите към мухъл и сезонните алергии като тези към цветен прашец е, че човек може да изпита алергия към мухъл, която обхваща няколко сезона или продължава през цялата година.

 

Мухълът представлява вид гъбички. Гъбичните инфекции (микозите) са различни от алергиите към мухъл и могат да засегнат кожата, краката, белите дробове или дори мозъка. Докато всеки човек може да развие гъбична инфекция на кожата (като стъпало на атлет), гъбичните инфекции, които причиняват инфекции на органите на тялото, са склонни да засегнат хора, които имат проблеми с имунната система.

 

Какви са причините за алергията към мухъл?

Алергиите към мухъл се отключват от вдишване на спори. Спорите са малки частици, които се образуват при възпроизвеждане на мухъла и могат чрез въздуха лесно да проникнат в носа, предизвиквайки алергична реакция.

 

Мухълът може да расте навън или върху дърво или други строителни материали и обикновено се нуждае от влага. Всеки човек може да бъде изложен на мухъл, но някои хора са по-податливи на алергии към него. Човек с астма или други видове сенна хрема, е по-вероятно да развие алергична реакция и към мухъл.

 

Мухълът на закрито може да възникне от външната среда, а нивата на мухъл на закрито обикновено са по-високи, когато има високо ниво на мухъл на открито. Замърсяването с мухъл на закрито може да бъде целогодишно и често зависи от нивата на влага в дома. Наводненията и течовете на вода увеличават риска от мухъл в помещенията.

 

Какви видове мухъл съществуват?

Съществуват много различни видове мухъл и някои видове са по-чести във въздуха. Алергията, предизвикана от мухъл, най-често се причинява от следните видове мухъл:

 • Алтернария (Alternaria) – често срещан вид мухъл на открито, алергията към него може да бъде свързана с тежка астма;
 • Кладоспориум (Cladosporium) – най-често срещаният вид мухъл, пренасян по въздуха на открито;
 • Аспергилус (Aspergillus) – често срещан вид мухъл на закрито и на открито. Също така е свързан с алергична бронхопулмонална аспергилоза - тежка белодробна реакция, която може да причини бронхиектазии (силно разширяване на бронхите);
 • Хлебен мухъл (Penicillium) – често срещан мухъл на закрито;
 • Хелминтоспориум (Helminthosporum) – вид мухъл, по-често срещан в по-топъл климат;
 • Епикокум (Epicoccum) – среща се в пасища и земеделски площи;
 • Фузариум (Fusarium) – често се среща при гниещи растения;
 • Ауреобасидиум (Aureobasidium) – мухъл, който се среща във външна среда и често се открива върху хартия, дървен материал и боядисани повърхности;
 • Фома (Phoma) – мухъл, който се среща на открито, особено често срещан по време на влажни периоди;
 • Smuts – среща се в изобилие в районите на селското стопанство;
 • Rhizopus (сапрофитни гъби по растенията) и Mucor (Мукор) – често се срещат върху гниещи листа и влажни закрити помещения, техните въздушни форми са по-рядко срещани

Повечето спори могат да бъдат алергени. Те предизвикват възпалителен процес при податливи хора. Реакцията се медиира от IgE, протеин, който бързо задейства активирането на имунните клетки.

 

Референции:
1. American College of Allergy, Asthma & Immunology
2. Centers for Disease Control and Prevention. Fungal Diseases
3. Centers for Disease Control and Prevention. Mold. Basic Facts
4. Asthma and Allergy Foundation of America. Mold Allergy