Всеки, прекарващ повече време сред природата знае какъв източник на положителна енергия е тя. С чистия си въздух и успокояващи сетивата свойства, може да заличи стреса и да ни накара да се почувстваме добре, само за няколко минути. 

 

Много изследвания разкриват, че природата има дълбоки последици за нашите умствени състояния.


 

Ето само някои от вариантите, по които природата може да ни направи щастливи:

 

Вземете "горска баня"

Проучване за действието на разходките в гората е показало, че горската среда подпомага за отделянето на по-ниски концентрации на кортизол (известен като хормон на стреса), понижава пулса и кръвното налягане и стимулира активността на парасимпатиковия нерв. Учените смятат, че ползите на горите отчасти идват от фитонцидите (антимикробни летливи органични съединения), отделяни от дърветата, които имат благотворно въздействие върху дихателната и нервната система.

 

Разходете се в парка

Изследователи в Шотландия са използвали преносими ЕЕГ уреди за мониторинг на мозъчната активност на участниците в проучването, които са се разхождали в различни градски среди в Единбург. Когато минавали през оживените градски райони, техните мозъчни вълнообразни модели постоянно показвали повишени нива на възбуда. По време на разходките в парка показанията на мозъчните вълни ставали по-спокойни. Достатъчно ясно показание за вредите от градската среда.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Правете петминутна почивка сред природата

Изследване, публикувано в списанието Environmental Science & Technology, е установило, че само няколко минути сред природата могат да подобрят самоуважението ни, което има силна връзка с чувството на удовлетвореност. Изследователите са анализирали данните от 10 отделни проучвания и са разглеждали природни дейности като ходене, градинарство, колоездене, риболов, разходки с лодка, конна езда и селско стопанство. Най-големият положителен ефект върху щастливите усещания идва от всекидневна доза занимания на открито, заключават те.

 

Помиришете цвете

Повечето хора реагират положително на миризмата на цветя и поради това са проведени много изследвания за влиянието на флоралните аромати върху поведението. Учените са открили, че помещения, в които има аромат на цветя, ни карат да се чувстваме по-щастливи. Изследователите отбелязват, че миризмата на цветя е емоционален манипулатор и подобрява настроението.