За съжаление, проявата на алергия към котки не позволява любителите на тези животни да им се насладят, колкото и голямо да е желанието им за това. Но дори и при силно изразена алергична реакция има стъпки, които могат да ни помогнат за облекчаване на симптомите.


Често е налице недоразбиране на причината за проявата на алергична реакция. Изненадващ е фактът, че не толкова значение имат котешките косми и кожните люспи под формата на пърхот, а протеин, който се съдържа в кожни люспи. Този протеин може да бъде открит още в урината и слюнката на котките.


Лесно е да се досетим как този протеин може да се открие във въздуха под формата на прахови частици, особено като се има предвид постоянното облизване на козината или ходенето до тоалетна в кутия. За любителите на котки има някои практични съвети, които те да прилагат, за да избегнат появата на симптомите на алергия.Прилагането на антихистаминови средства е един от методите. Първите генерации от групата имат страничен ефект да предизвикват сънливост, но прилагането на по-новите поколения медикаменти води до намаляване на алергичната реакция, без наличието на този нежелан ефект. Препоръките са за консултация с лекар, който да прецени дозата и вида на медикамента.


NEWS_MORE_BOX


Да ги държите далеч от спалнята също е един от препоръчителните съвети. В случай, че това е непосилно за Вас може да практикувате по-често сменяне на спалното бельо, както и поне 2 пъти месечно изпиране на одеялата, с които спите.

 

Съхраняването на възглавниците и завивките във вакуумни пликове също би било от полза – предотвратява събирането на допълнително прах.


Честото почистване, особено с парочистачка е за предпочитане пред минаването на пода с метла или прахосмукачка. Освен това при използване на парочистачка не е необходимо използването на препарати, съдържащи различни химикали.


Използването на пречистващи филтри за въздух също има важна роля за очистване на въздуха от алергените. По-честото къпане на котката, както и миенето на ръцете след всяка игра и галене също би допринесло за намаляване проявите на алергия.