С промените в климата и следващите ги промени в околната среда - водите, въздуха, растенията, а и всички останали живи организми, настъпват и сериозни последствия за здравето на човека, особено когато става въпрос за дихателните алергии като астмата.

 

Астмата е хронично белодробно заболяване, което се характеризира с епизоди на обостряне, причинени от дадени антигени или алергени. Обикновено епизодите се характеризират с тежка кашлица, трудно дишане и хрипове. Състоянието лесно се овладява с инхалаторни медикаменти, които разширяват въздухоносните пътища.


 

Чести причинители са замърсения въздух, полените, косми от животни, изгорелите газове, дребните частици във въздуха, както и озонът. Вследствие увеличаването на замърсения въздух, газовете и т.н., в последните години пациентите с астма значително нарастват.

 

Промените в качеството на водата, вследствие от климатичните промени, водещи до по-малко чиста, питейна вода също увеличават риска от някои заболявания като холера и гъбични инфекции.

 

Относно качеството на въздуха, вече са открити много налични последици за здравето, които ще се влошават, особено в развиващите се държави, използващи повече изкопаеми горива. Развитите държави не са по-малко застрашени, дори и при намалена експлоатация на горивата – повишаването на температурите и по-честите горски пожари, както и умишлените пожари, смогът и озоновите дупки също значително влошават качеството на въздуха.

 

По-топлите климати повишават риска от гръмотевични бури. Когато такива настъпват в поленовия сезон, се наблюдава обостряне на алергичната астма, вследствие от разпръскването на полена, прах и др. По-високите температури предлагат и по-добри условия за развитие на мухъл в домашни условия, което също води до обостряне на астмата и други алергии.

 

По-високите нива на въглероден диоксид водят до по-бърз и силен растеж на растенията, следователно и до повече полени, което от своя страна води до повече алергени във въздуха и повече и по-силни алергични епизоди. Големите градове са по-засегнати от този проблем, вследствие на големите количества CO2.

 

Съществуват и твърдения, че по-високите температури повлияват и имунната система, конкретно някои видове антитела (IgE – отговорни за повечето алергии, вкл. астмата), увеличавайки тяхната свързваща сила, следователно и имунния отговор, причиняващ и алергичната реакция.

 

Източник:

https://www.news-medical.net/health/The-Effect-of-Climate-Change-on-Asthma.aspx