Ухапванията от паяк понякога могат да изглеждат като други видове кожни лезии (увреждания) или ухапвания от насекоми. Характерният вид на засегнатото място може да помогне да бъде разбрано дали човек е бил ухапан от паяк, но признаците, симптомите и външният вид на кожата след ухапване могат да се припокриват с други причини за кожни лезии. Освен ако наистина не бъде видян паякът, когато извършва ухапването, единственият начин да се разбере дали даден човек е бил ухапан от паяк е пациентът да бъде оценен от специалист.

 

Добрата новина е, че в повечето случаи ухапванията от паяк не са сериозни и обикновено причиняват само зачервяване, подуване и болка. Паяци, които са отровни за хората, са черната вдовица и кафявият цигулар (паяк отшелник). Единственият опасен паяк, който се среща в България, е черният отровен паяк или каракурт (Latrodectus tredecimguttatus) - вид паяк от рода на черните вдовици, известен още като средиземноморска черна вдовица или европейска черна вдовица.


 

Въпреки че е възможно човек да прояви реакция при ухапвания от всякакъв вид паяк, в повечето случаи ухапването от неотровен паяк няма да причини големи проблеми за здравето. Ухапванията от черна вдовица и кафяв отшелник са по-сериозни.

 

Мястото на ухапването от паяк отшелник може първоначално да изглежда зачервено. С течение на времето ухапването може да се превърне в мехур. Ако не бъде лекувано ухапването, може да възникне язва, което означава, че ще се появи болезнена отворена рана на мястото на ухапване. В някои случаи клетъчна смърт (некроза) и фиброза могат да настъпят за определен период от време.

 

Ухапването от паяк черна вдовица може да изглежда по-малко забележимо от ухапването от паяк отшелник. Възможно е потърпевшият да почувства убождане, когато паякът го ухапе. Може да бъдат видени две следи от зъби, когато бъде огледано внимателно ухапването. Възможно е да се появи зачервяване и подуване на мястото на ухапването.

 

Отровата на черната вдовица също може да причини симптоми в цялото тяло. Отровата действа бързо, като тези симптоми често се появяват в рамките на един час след ухапването. Симптомите на ухапване от черна вдовица включват:

  • Мускулни крампи или спазми;
  • Изпотяване;
  • Главоболие;
  • Силна болка в гърдите, гърба или корема;
  • Втрисане или гадене (със или без повръщане)

При подозрение, че човек е ухапан от паяк черна вдовица е необходимо незабавното намиране на медицинска помощ.

 

Референции:
1. Seattle Children's Hospital. Spider Bite
2. Cleveland Clinic. Spider bites
3. University of Michigan Health. Black widow spider bite
4. Johns Hopkins Medicine. Spider Bites