Идеята, че препроектирането на дома може да подобри психичното здраве, не е нова. 

 

Голямо влияние оказват цветовете в дома. Зеленият и синият цвят водят до понижаване на кръвното налягане и стимулират спокойствието, а червеният пък увеличава концентрацията и притока на кръв. Последният може да се използва за добавяне на топлина и интимно усещане в една стая. 


 

Докато жълтото, оранжевото и зеленото стимулират общуването, тъмните нюанси като лилаво и наситено синьо създават мрачно усещане. По-топлите нюанси на жълтото и оранжевото предизвикват успокояващо и релаксиращо усещане, особено когато в стаята има достатъчно естествена светлина. Отсъствието на цвят обаче може да бъде разрушително за здравето. Черното пък не бива да се използва като основен цвят, а само като акцент върху места, върху които трябва да се привлича вниманието.

 

В дома може да има елементи, които отразяват или пречупват слънчевата светлина. Нищо не може да замени естествената светлина, която е фактор за доброто психично здраве. Изкуствената светлина може да понижи настроението и да намали енергията, както и да затрудни концентрацията.

 

Когато става въпрос за украса, важи златното правило, което гласи, че третото око не обича струпването. Научно доказано е, че струпването на предмети предизвиква негативни емоции и може да понижи настроението и енергията. Смята се, че предметите трябва да бъдат подредени хармонично, а не симетрично.

 

Персонализирането на пространството е важна част от изразяването на идентичността на всеки един човек. Хубаво е да се избират мебели, които са по вкуса, но е добре те отново да бъдат в топли цветове. Предметите, направени от стъкло, огледало или кристал, правят атмосферата значително по-спокойна.

 

В дома е добре да се поставят още повече цветя и зеленина, които освен че имат зелен успокояващ ефект, подобряват настроението и пречистват въздуха. Счита се, че растенията да подобряват паметта и намаляват нивата на стреса.


Чистотата също има психологическо въздействие, тъй като чистите повърхности влияят положително върху настроението. Обратното, натрупването на прах върху предметите може да потисне и да причини раздразнение.