Избягването на местата, където въздухът е силно замърсен, може да помогне да „контролирате“ астмата според ново проучване. 
 
Водещият автор – Крис Карлстън от Университета на Британска Колумбия в Канада, обяснява, че замърсяването на въздуха се свързва с влошаване симптомите на астмата. Ако страдащите обаче избягват тези места, може да има положителен ефект върху състоянието им. 
 
По време на малкото проучване участникът се придвижва с колело до работа и избира маршрут, по който замърсяването на въздуха е в по-малка степен, в сравнение с обичайния, по който ежедневно се придвижва. 
 
Според Карлстън с помощта на този опит алерголозите могат да обединят своите знания за ефекта на замърсяването на въздуха по отношение на отделните грижи за пациентите, особено в случаите на астма
 
Учените обясняват, че в конкретния случай трябва да се избира маршрут, който да не бъде в непосредствена близост до главни пътища, където замърсяването е в по-голяма степен.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оказва се, че когато маршрутът е променен и 15% от него е на разстояние от 300 м от натоварения градски трафик, симптомите на астма се подобряват. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Annals of Allergy, Asthma and Immunology.