Акриламидът е бяло кристално съединение без мирис, което се използва за производството на пластмаси и дори за пречистването на отпадъчни води.

 

Всеки ден сме изложени на акриламид, негови източници са тютюнопушенето и дори продукти за лична хигиена и различни предмети от бита.


 

Проучване на шведски учени показа, че акриламидът се съдържа в редица храни, включително в пържените храни, тестените издения, пакетираните храни и кафето.

 

Той се формира при високата температурна обработка на храни с богато съдържание на въглехидрати. Учените смятат, че акриламидът в храната се формира, когато захарите и аминокиселините се нагряват при температура над 120 °C.

 

Наистина ли е вреден акриламидът?

Акриламидът определено може да бъде вреден, но и при него отровата се крие в дозата.

 

Излагането на много високи дози акриламид на работното място може да причини увреждане на нервната система. Изследвания върху животни показват, че големи количества акриламид в храната увеличават риска от рак. Въпреки това, дозите, давани на животни, са били от 1 000 до 100 000 пъти по-големи от количествата, които хората приемат чрез храната.

 

Проучванията за безопасността на акриламида в храната при хората са малко и резултатите от тях засега са противоречиви. Освен това акриламидът, макар и наскоро открит в храната, може би присъства в менюто ни, откакто хората са започнали да готвят.

 

Как да намалим до минимум наличието на акриламид в домакинството?

За да сведете до минимум наличието на акриламид във вашето домакинство, бихте могли да предприемете следното:

 

Ако пушите, откажете цигарите, и опитайте да сведете до минимум излагането си на вторичен тютюнев дим или т. нар. пасивно тютюнопушене.

 

Ограничете пърженето до минимум, тъй като от всички методи на готвене при него се формира най-голямо количество акриламид.

 

Опитайте се да не загаряте твърде много храната, приготвена на скара.

 

Намалете приема на препечен хляб.

 

Варете и печете храната на по-ниска температура, когато е възможно.

 

Съхранявайте картофите извън хладилника.

 

Нека тестото за хляб да престои по-дълго преди да го изпечете - ферментацията на дрождите намалява количеството аспарагин в тестото, така че се получава по-малко акриламид.

 

Изберете тъмно печено кафе и избягвайте алтернативи на кафето и разтворимото кафе.

 

Източници:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4104

https://www.healthline.com/nutrition/acrylamide-in-coffee#recommendation

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23541332/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12166997/