Живеем в годините на най-сериозното замърсяване досега. Мръсен въздух, нечисти води, животни, хранещи се с пластмаса... Лошите последици като че ли нямат край. А докато се опитваме дейностите ни да станат по-природосъобразни чрез рециклиране, компостиране или многократна употреба на определени стоки, един от най-опасните елементи, върху който имаме и една от най-малките възможности да повлияем, е въздухът.

 

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид. Навсякъде по света 9 от 10 души живеят в райони със силно замърсен въздух.


 

Статистиката звучи ужасяващо, но с времето се появяват решения на проблема. Един пример дава китайското правителство. Поело юздите на ожесточена борба за изчистването на небето от смога, издава заповед фарбиките, замърсяващи въздуха, да напуснат центровете на градовете.

 

Федералното правителство на Германия предприе програма за намаляване на емисиите от общинските превозни средства до 2020 г. 

 

Част от хората избират да търсят чист въздух в планината, било то за уикенд излет или смяна на местожителството. В последно време се забелязва тенденция за миграция извън големите населени места и една от главните обосновки за избора е качеството на въздуха.


И докато още не е измислена универсална система за пречистване на въздуха, която да се приложи на глобално ниво, технологиите както винаги не разочароват и последните няколко години ни срещнаха с методи като овлажнители и пречистватели, които да помогнат в битката за чист въздух поне у дома или на работното място. Различните опции предлагат отговор на различни нужди и ако искате да закупите такова устройство е важно изясняването на различните функции.

 

Ако целите уютна атмосфера вкъщи - изберете овлажнител за въздух, тъй като такъв инструмент ще се грижи за влажността, необходима за добро здраве. Овлажнителите от по-висок клас имат и допълнителни функции като например ултравиолетовото почистване.

 

От друга страна, пречиствателят запълва пространството със свежест, разлага токсичните съединения и унищожава бактериите. В домашната среда има много въздушни алергени, за които дори и не подозираме като акари, намиращи се най-вече в матраци и дивани, спори от домашни любимци и мухъл, за борбата, с които ни трябва именно пречиствател за въздух.

 

Двата уреда отговарят на различни нужди в зависимост от домакинството или работната среда, но най-често препоръчваната опция е използването на двата уреда или пък един хибриден пречиствател, който извършва двойно действие.