Диарията е състояние на организма, което се характеризира с изхождането на три или повече воднисти изпражнения на ден. Най-често тя е симптом на стомашна или чревна инфекция, вследствие на вируси, бактерии или паразити.
 
Как можем да се предпазим от стомашно-чревна инфекция през лятото, когато рискът от такава е по-висок?
  • Ръцете трябва да се мият редовно през деня и задължително преди хранене, след посещение в тоалетната или контакт с мръсни вещи или общи предмети. Ръцете са тази част от тялото, която се замърсява най-много и често приютява най-вредните бактерии.
  • Мръсната храна трябва да се изхвърля. Това важи и за тази, която пада на земята. Понякога се изкушаваме да изконсумираме храната, веднага след като се вдигне от земята, като убеждението е, че тя не е стояла там достатъчно време, за да се прикрепят микроби към нея. Истината е, че на земята има най-много микроби, бактерии и паразити, които незабавно „полепват“ върху храната.  
NEWS_MORE_BOX

 

  • Същото важи и за храната, която не мирише добре, има мухъл или е с изтекъл срок на годност и др. 
  • Храната трябва да се приготвя правилно. Плодовете и зеленчуците трябва да се измиват добре преди консумация или приготвяне. Продуктите, които се подлагат на термична обработка, не трябва да се оставят сурови, особено месото.
  • Ръцете и съдовете трябва да са чисти, а храна не трябва да се оставя на открито за дълго време.
  • Следва да се избягват заведенията за хранене, където не е ясно как се приготвя храната, основно такива, които имат съмнителна хигиена. 
  • Не е препоръчителна консумацията на вода от чешмата, най-вече при пътуване и смяна на дестинацията. Ако вкъщи от време на време се консумира вода от чешмата, има вероятност организмът да е изградил имунитет срещу бактериите в нея. Когато консумираме такава вода на друго място, трябва да се има предвид, че качеството ѝ, както и съдържанието, може да са различни.