Летните горещини са вече в разгара си. Плажовете се пълнят с летовници, а температурите в обедните часове изискват повишено внимание. Особено от страна на по-възрастните хора, пациентите с хронични заболявания на сърдечната и ендокринната система, както и онези, които определят себе си като метеочувствителни.


Затова през лятото е нужно да бъдем предпазливи, не само по отношение на парещото слънце и качествената слънцезащита.


Контрол на артериалното налягане


Например, известно е, че при горещо време стойностите на високото кръвно налягане започват да намаляват. Затова контролът е ключов за хипертониците. 


Това се случва, защото с понижаване на атмосферното налягане и повишаване на температурата на въздуха съдовото легло се разширява и кръвното налягане намалява. Това причинява неразположения при пациент с хипотония и те трудно понасят топлото време. И обратното - пациентите с хипертония са противопоказани за хипотермия, защото тогава кръвоносните съдове се стесняват и съответно налягането се повишава.

 

Ето защо балансът е важен, като водещо е в горещия сезон е хипертониците да не намаляват терапията си. И за всяка промяна да се консултират с лекуващия ги лекар.


Време навън

За да ограничим риска от злокачествени новообразувания по кожата, е по-добре да се избягва директното слънце. Колкото и впечатляващ да изглежда шоколадовия тен, не бива да забравяме, че това е само защитна реакция на тялото в отговор на увреждане от ултравиолетовото лъчение.

 

Оптималното време за излагане на слънце е преди 11 и след 16 ч. Не е желателно възрастните да стоят на пряка слънчева светлина за повече от 20 минути, а под разпръснати лъчи - 45 минути са достатъчни. Слънцезащитният крем е задължителен.


Хидратация

В горещо време е важно да не забравяме течностите. Но когато говорим за възрастни хора и пациенти с хронични състояния правилото от два литра вода на ден не винаги е подходящо. Всеки има индивидуални нужди.


Хубаво е в летните дни да се избягват сладките газирани и слабоалкохолните напитки - те няма да утолят жаждата, а само ще натоварят черния дроб и бъбреците. В „черния списък“ за лятото са кафето и силният чай, както ударните количества сладолед, тъй като той е пълен с мазнини и захар. По-добре е да заложим на зеленчуци и плодове, като краставици, дини, ябълки и др.


Спорт в горещините

В условия на висока влажност и температура на въздуха над 30 градуса, силовите тренировки и енергичните упражнения могат да бъдат опасни за здравето. Горещото време често провокира мускулни спазми и припадъци от топлина, поради загуба на течност и сол от обилно изпотяване. Затова – всичко с мярка.