За най-силен сезон за екстремни планински преходи определено се счита лятото. Есента с падащите си листа и красиви пейзажи също предлага добра гледка при изкачване на високи върхове, почивка на чист и свеж въздух в гористите поли на планините. Напоследък все повече хора преминават към планинския туризъм и горското къмпингуване като средство за отдих и почивка от тежкото и натоварено работно ежедневие.


Чистият въздух допринася за намаляване на стреса, подпомага имунните механизми на организма, предпазва ни от болести на горните дихателни пътища, причинени от летливите компоненти на изгорелите газове и от другите замърсители в натоварения град. Но замисляли ли сте се някога, че планинските преходи крият и известен риск? Горите са дом на диви животни, паразити, влечуги...


Американски експерти провеждат изследвания сред най-често оплакващите се пациенти след планински преход и къмпингуване и установяват особен вид причинител, който дава грипоподобни симптоми. Той обаче крие по-сериозен риск за здравето на човека.


 

Петниста треска...

За първи път състоянието на петниста треска се диагностицира при планинари, изкачващи върховете на Скалистите планини в САЩ. В последствие учените откриват, че причината за тази болест са микроорганизми, пренасяни с кърлежите по скалистите планини. В страната ни такива се срещат в югоизточните и централните райони. По-възрастните хора са по-уязвими на инфекция, като 20% от нелекуваните пациенти завършват с фатален край. Инкубационният период до поява на симптоми и лечението при млади и здрави хора, които взимат мерки веднага след ухапване от кърлеж, завършва в рамките на една-две седмици.


Преносителите на Rickettsia rickettsii са кафявият кучешки, горският и еленовият кърлеж. Те са най-често срещан по нашите планински и гористи местности. Паразитът може да попадне в дрехите и да престои около 24 часа, докато се прикрепи за човешка плът и започне да се храни с кръвните  компоненти. Хората рядко усещат самото ухапване, защото преди да настъпи моментът на впиване, кърлежите отделят стомашен сок, който има действие подобно на лидокаин за човешката кожа – локален обезболяващ ефект.


 

Симптомите...

Симптомите се появяват от 1 до 10 дни след ухапване. В началото се получава малък обрив, който има розов цвят и при натиск побелява. По-късно обривната единица получава в средата си ярко червена точка, която при натиск не побелява. Първоначалните малки петънца могат да се обединят и да образуват комплекси от големи пурпурни петна. Ако заболяването остане нелекувано, пострадалият може да усети следните симптоми:

 

  • умерена до висока температура,
  • внезапно и силно главоболие,
  • мускулни болки,
  • големи розови петна по тялото,
  • стомашно-чревни смущения - гадене, повръщане и загуба на апетит,
  • отпадналост и болки в корема,
  • светлобоязън (фотофобия) – страх от светлина.


Инвазията на болестотворната бактерия става през съдовите стени на капилярите в дермата и подкожието, които при ухапване получават пробойни или се разкъсват. Най-уязвими са органите от храносмилателна, сърдечносъдова, нервна, очна и отделителна система.  

 

 

Диагностика на заболяването

Диагностицирането на петниста треска е трудно начинание, особено когато липсват точни и ясни анамнестични данни, защото болните много рядко си спомнят дали са ухапани от кърлеж. Обривът е най-показателният симптом, както и придружаващите нарушения, но той не се проявява веднага след ухапването, а преминава през инкубационен период, който развива болестотворните патогени в подкожната тъкан и кръвообращението на човек.


Единствената описана форма на диагностика в момента е взимането на кръвна проба и търсене на специфични антитела. Препятствие в бързото доказване е, че антителата се активират до 15 дни след началото на заболяването.


Често състоянието се припознава с дребна шарка. Отличителният белег тук е, че обривът при петниста треска изключително рядко засяга лицето на пострадалия.

 

Лечение

Ранната диагностика все още има най-голям принос в дефинитивното лечение на заболяването. Колкото по-късно настъпи определянето на първопричината, толкова инфекцията е по-авансирала и се контролира по-трудно.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Традиционната медицина предлага антибиотично лечение за пострадалите с представители от групата на тетрациклините или доксициклин. На бременни жени и малки деца се препоръчва хлорамфениколов антибиотик, който има страничен ефект върху нормалното белтъчно количество в плазмата. Най-честият страничен ефект от този антибиотик е анемия.


След определяне на терапия, симптомите отшумяват до 48 часа от започване на лечението.

 

Препоръки за превенция и контрол

Най-голям риск за попадане в група на заболелите имат хора с домашни любимци - кучета, туристи, планински работници, горски работници, както и летовници сред природата.

 

Препоръчваме да не ходите боси, тъй като кърлежите живеят в близост до почвата, където намират най-благоприятен микроклимат (влага, температура, прехрана). Подпъхнете панталона в чорапите си, за да сте максимално подсигурени.


Обработвайте дрехите си редовно със спрей за насекоми и снабдете домашния си любимец с нашийник против бълхи и кърлежи.