Днес е  абсолютно невъзможно да си представим живота без компютър. Но независимо от напредъка и удобството на новите технологии, компютрите носят и множество здравословни проблеми. Въпреки непрекъснатото подобряване на качеството на мониторите,  натоварването, на което са подложени очите ни е огромно и зрението ни често става жертва на ежедневната работа с компютър.
 


Офталмолозите потвърждават, че непрекъснато се  увеличава броят на пациентите с влошено зрение, пряко свързано с ежедневното използване на компютър.
 


В миналото се е смятало, че вредните лъчения на монитора са имали вредно въздействие върху очите. Последните изследвания показват, че причината за появата на дискомфорт е  напрягането на очите и дългото взиране в екрана.
 Това състояние е наречено “синдром на компютърното зрение”. Понятието е  въведено като термин от Американската оптометрична асоциация.
 


Синдромът на компютърното зрение се изразява в замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.
 


Основната причина за появата му е, че изображението на монитора не е толкова ясно, колкото печатания текст. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко мигателни движения за една минута, което предизвиква изсъхване на роговицата.
 


Често болката и сухотата в очите са съпътствани и от проблеми в областта на врата, гърба и китките.
 


Лекарите обясняват, че синдромът на компютърното зрение се проявява по-често при хора, които носят очила. В повечето случаи очилата не са предназначени за работа с компютър и хората се накланят напред, когато трябва да напишат нещо, и се отдръпват от монитора, за да видят определено изображение по-добре.
 


Самият синдром на компютърното зрение не е заболяване, но ако не се предприемат адекватни действия, може да доведе до намаляване на зрителната острота.
 

 

За да съхраните здравето на очите си, доброто зрение и да намалите напрежението на очите, изберете качествен монитор.
 


Важно е, да си създадете добър режим на работа. Периодите на натоварване трябва да се редуват с периоди на почивка, в съотношение 3:1. На всеки 45 минути взиране в монитора е необходимо да се правят паузи за 15 минути, в които да гледате в далечината, да премествате поглед от един обект върху друг и да мигате често.
 


Препоръчително е хората, които  работят с компютър и прекарват целия си ден в офис,  да се разхождат повече, да раздвижват краката, ръцете и раменете си.
 


Когато е възможно, хранете се на открито. Консумирайте продукти богати минерали,   витамини А и Д.
 


По препоръка на офталмолози, могат да се прилагат лекарства, облекчаващи синдрома на компютърното зрение. Те се разделят на две групи – отпускащи мускулатурата на очите и витамини и биологично активни вещества от растителен произход, стимулиращи работа на зрителния апарат.

 


За да намалите вредното влияние върху очите, обърнете достатъчно внимание на това, как е разположен мониторът ви. Той трябва да е точно пред вас, на нивото на очите или малко по-ниско.
 


Желателно е да се използват специални  очила за работа с компютър и протективни филтри за екрана на монитора.