По време на нестихващата епидемия с COVID-19, почистването на дома и личната хигиена остават ключови в превенцията. Въпреки че SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, се разпространява предимно, когато заразен човек кашля или киха близо до друг, се смята, че вируса оцелява и на повърхности за дълго време – между 2 до 3 дни.


Експертите подсещат, че почистването и дезинфекцията на обекти и повърхности с голям трафик в домовете и офисите ни е важно, за да се намали рискът от инфекция. Особено когато лятната ваканция е към своя край и предстои есенно-зимния период.


Проблемът е, че много от купените в магазина масови почистващи препарати могат да съдържат потенциално вредни съставки. Според American Lung Association (ALA) има почистващи препарати и домакински продукти, които могат да раздразнят очите или гърлото или да причинят здравословни проблеми, включително и рак. От асоциацията предупреждават, че някои продукти отделят опасни химикали, включително летливи органични съединения, както и други потенциално опасни вещества като амоняк и белина.Работната група по опазване на околната среда предупреждава, че етикетите на продуктите за почистване често не предоставят на потребителите достатъчно информация за съставките, за да позволят на хората да вземат информирани решения относно това кои съставки могат да навредят на здравето им.


В същото време вече има достъпни средства за почистване и дезинфекция, които също са ефективни и носят малък риск от увреждане на здравето.
Най-добрите почистващи препарати са лесно достъпни.


SARS-CoV-2 е вирус, който има външна защитна липидна обвивка. „Всичко, което ефективно разрушава тази външна мембрана, от своя страна, може да убие вируса “, заявява пред Healthline доц. д-р Брендализ Сантяго-Нарваес от Rollins College във Флорида.


Тя дава и няколко добри опции за дезинфекция на дома. Първата е сапун и вода. „Не е необходим антибактериален сапун. Сапунът и водата са достатъчни, за да нарушат външния слой на коронавируса. Ето защо първо бих препоръчала да почистите повърхности с вода и сапун“, допълва експерта.


Доц. д-р Сантяго-Нарваез предлага и друг общодостъпен продукт, с който лесно се дезинфекцират екраните на електронните устройства: Изопропилов алкохол, минимум 70 %. Доказано алкохолът нарушава мембраните, следователно защо може да убие вируса. Тази опция е чудесна за сензорни екрани, компютърни монитори и т.н.


Колкото до грижата и поддръжката на дрехите, с които излизаме, експертите са категорични, че традиционните перилни препарати са достатъчни за превенция срещу COVID-19, стига да използваме възможно най-топлата вода в цикъла пране.