С времето по пералнята се натрупват отлагания, които могат да бъдат предпоставка за разпространението на микроби. Постоянната влага може да попречи на пълното изсъхване на пералнята и в резултат се получава неприятна миризма и плесен


Пералнята може да се почиства с оцет, тъй като той премахва мухъла и плесента и дезинфекцира. Киселинноста му разтваря и отмива варовиковите отлагания в пералнята. Важно е да се отбележи, че оцетът е безопасен за употреба и може да се използва и за почистването на други уреди като кафе машината например. 


Как може да се направи самостоятелно почистване на пералнята? Тя трябва да се включи на висока температура, като не се поставят дрехи или перилен препарат. Вместо тях се добавят 3-4 чаши оцет към водата. Освен него може да се добави още 1 с. л. масло от чаено дърво, тъй като то притежава антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства. Пералнята се поставя на пауза за около 30 минути или 1 час за пълно премахване на мръсотията. Оцетът може да се замени и с лимонена киселина, която освен че премахва отлаганията и микробите, оставя свеж аромат.Накрая пералнята трябва да се пусне само с топла вода, за да се премахнат следите и миризмата от оцет, но и за да се елиминират остатъците от мръсотията.


Трябва да се почиства редовно и вътрешната страна на вратичката на пералнята, тъй като тя улавя много вода и така задържа микроби, бактерии и плесен. Уплътнението на вратата също може да се почисти с оцет и гореща вода. За предотвратяване образуването на плесен, уплътнението трябва да се подсушава след всяко изпиране, а вратичката трябва да се остави отворена, за да изсъхне максимално добре.


Резервоарът за поставяне на прах и омекотител също съдържа много микроби, плесен и отлагания. Той трябва да се почиства редовно, за да не попадат микробите от него върху дрехите. Ако се остави непочистен за дълго време, може да се развият алергични симптоми като кихане, хрема и кашлица, докато се носят дрехите. Поставянето на прекомерно количество прах за пране може да се натрупа и в резултат отново може да се образува плесен. Затова по-подходящи са прахообразните продукти за пране.