Училищните принадлежности са една от темите, които вълнуват родителите със започването на учебната година. Все повече родители, и дори деца, търсят по-щадящи околната среда шишета за вода, кутии за храна и пликове за сандвичи заради вредното въздействие на неразградимите пластмасови опаковки не само върху природата, но и върху човешкото здраве.

 

Приблизително 60% от пластмасата, произведена в световен мащаб, се използва за опаковането на храни. Това означава, че от 380 милиона метрични тона пластмаса, произведена през 2015 г., 228 милиона метрични тона са само за опаковки за храни.


 

Някои по-сериозни опасения около пластмасите включват натрупването им в океаните, почвите и сметищата, както и проникването на токсични химикали в храната от някои видове пластмаса.

 

Щадящите околната среда и безвредни материали за опаковане на храни и напитки са най-вече стъкло, неръждаема стомана и съдовете, изработени от растителни влакна, като бамбукът. Те са предназначени за многократна употреба и са без опасни химикали.

 

Ето няколко идеи за това как да опаковате обяда на детето по-екологично.

 

Многократна бутилка за вода

 

Бутилките за вода за еднократна употреба генерират много отпадъци. Бутилката за многократна употреба обаче може да се изплаква и да се използва отново. Тя може да бъде стъклена, термос или от неръждаема стомана. В случай, че изберете да е пластмасова, нека бъде от рециклируем материал и да не съдържа бисфенол-А (BPA), за който е доказано, че може да причини тумори и да повлияе върху мъжкия и женския фертилитет. Стъклените бутилки са по-чупливи, но този риск намалява, когато са обвити в силиконов ръкав. Те имат 3,5 пъти по-дълъг житов на експлоатация от пластмасата. Освен това могат да бъдат рециклирани, когато се износят, намалявайки отрицателното въздействие на пластмасата върху околната среда.

 

Съдове от неръждаема стомана

 

Съдовете от неръждаема стомана са издръжливи и топлоустойчиви, което ги прави безопасен избор за съхранение на храни и напитки. Те също така са годни за многократна употреба и за рециклиране. В кутиите за обяд от неръждаема стомана често се използва силиконово уплътнение, за да се предотвратят течове. Уверете се, че то е без BPA.

 

Съдове от бамбук

 

Бамбукът е биоразградим, издръжлив и устойчив на топлина. Преносимите кутии за обяд, които са направени от бамбук или други растителни влакна, са по-малко издръжливи от стъклото или от неръждаемата стомана и се износват по -лесно.

 

Пластмаси, които да се избягват

 

Пластмасите за еднократна употреба съдържат различни стабилизатори, пълнители, пластификатори и някои антимикробни химикали. Те са произведени от нефт и не са биоразградими, което означава, че не се разлагат на естествени вещества. Понякога е трудно те да се избегнат напълно, но когато имате възможност, избирайте пликове и съдове за храни, които са биоразградими, по-малко токсични и рециклируеми. Това е чудесна стъпка към смекчаване на вредните ефекти на пластмасите върху Вашето здраве и околната среда.

 

Пликове за сандвичи за многократна употреба

 

Те обикновено са изработени от памучен плат с водоустойчиво покритие и се предлагат в различни шарки, цветове и размери. Покупката им е свързана с първоначална еднократна инвестиция, но в дългосрочен план тя се отплаща, защото ще спестите пари от найлонови пликове, докато се грижите за Вашето здраве и за околната среда.

 

Намалете пакетираните храни

 

Това може да бъде много трудно за заетите родители, но отпадането на дори една или две преработени пакетирани храни, като пакет чипс или вафла, може да окаже голямо влияние както върху здравето на Вашето дете, така и върху околната среда.

 

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/eco-friendly-food-packaging

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30463173/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33436241/