Случва ли ви се да изхвърляте хранителни продукти заради изтекъл срок на годност и зеленчуци, които са повехнали? Много семейства пазаруват веднъж седмично, за да спестят време, при което се презапасяват с някои продукти, като плодове и зеленчуци например.

 

В резултат на това често се озоваваме с повехнали марули и кафяви банани седмица по-късно.


 

Като пилеем храна не само губим пари, но и вредим на околната среда.

 

Една трета от храната, произведена всяка година в световен мащаб, се изхвърля. Това разхищава ресурси, използвани за нейното отглеждане, производство и разпространение.

 

Въглеродният отпечатък е значителен: намаляването на битовите хранителни отпадъци с един тон годишно е равносилно на една кола по-малко по пътищата, посочва Националният съвет за нулеви отпадъци в Канада, цитиран от University of British Columbia.

 

„Една от причините, поради които толкова лесно разхищаваме храната, е, че не я оценяваме“, обяснява д-р Хана Уитман, академичен директор на центъра за устойчиви хранителни системи към университета. Тя дава няколко съвета как да намалим хранителните отпадъци в своя дом.

 

Пазарувайте в малки количества и от местни производители

Звучи очевидно, но продукцията, отглеждана близо до дома, може да издържи много по-дълго, отколкото тази, която изминава големи разстояния, идвайки от друг регион на света.

 

Най-пресните продукти могат да бъдат открити на фермерските пазари, да се купят директно от малки семейни ферми, фирмени млекарници или специализирани бакалии.

 

Съхранявайте продуктите правилно

Правилното съхранение на храната може да удължи живота ѝ. Хладилникът е изключително суха среда, така че съхраняването на марулята в найлонов плик ѝ помага да задържи влагата си и да остане свежа по-дълго.

 

Поставянето на храните на студено ги поддържа по-свежи за по-дълго време, но това не важи за всички продукти. Вижте тук някои от храните, които не бива да се поставят в хладилника.

 

Бъдете изобретателни, когато готвите

Всички продукти, които са заседяли в хладилника, могат да се събират веднъж седмично, и с тях да се приготви интересна салата, супа и лазаня, вместо да се изхвърлят. Повехналите зеленчуци могат да се пюрират и замразят във форма за лед. Замразените кубчета могат да се използват за сос, с който да се овкусяват спагети и паста през зимата. Интересувайте се откъде идва храната, която е на вашата маса. Включвайте децата в приготвянето й и развивайте добрите им навици за хранене.

 

Отглеждайте сами храната си и компостирайте

Не е нужно да ставате градинари, можете просто да отглеждате чери домати, чушки, билки или краставици в саксия на перваза на прозореца или на балкона. „По-малко вероятно е да хвърляте храна, когато сами я отглеждате“, посочва Уитман. И разбира се, не забравяйте да компостирате остатъците от храната, които не могат да се използват.