Приемливият и чист външен вид на детските играчки често подвежда родителите да оставят децата си да играят на воля с тях на обществени места. Проучване обаче доказва, че това може да е опасна практика, тъй като с времето детските играчки акумулират изненадващо много токсични продукти, макар и чистият им външен вид да не издава това.

 

Научен екип от университета в Плимут, Англия, проследява стотици типове детски играчки в опит да изясни какви типове токсични продукти се натрупват върху тях. Установено е, че с времето те приютяват все повече вредни за здравето на децата продукти. Така, закупуването на играчки втора ръка или предаването на различни джунджурии между поколенията може да крие риск за детското здраве. Особено като се има предвид склонността на децата да тестват с уста всяка играчка за евентуални вкусови качества.


 

Законодателните изисквания може да гарантират, че новите играчки са безвредни за здравето на подрастващите, но нищо не гарантира, че такива са и по-старите играчки, или тези преминаващи от ръка на ръка сред децата. Опасностите, които точно тези играчки крият, представя проучването на учените от Плимут.

 

Учените тестват 200 типа стари играчки, предоставени от частни домове, детски градини, занимални и кътове за игра в търговски центрове. Установено е, че рискът идва не само от вероятността децата да погълнат някоя по-малокалибрена частичка, а и от натрупаните в играчките токсични елементи.

 

С помощта на флуоресцентни и други лабораторни тестове учените откриват по изграчките следи от химични елементи като антимон, барий, кадмий, олово и др. Дори в ниски дози тези химикали може да имат сериозен ефект върху здравето на детето и най-малкото може да провокират алергия или да увредят неукрепналия детски имунитет.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучването показва, че типът на играчките и материалът, от който са направени, не е от значение за съдържанието на тези опасни елементи в тях. Установяват се обаче различни нива на химикалите според цвета на играчките. Данните сочат, че най-токсични с времето стават предметите с жълт, червен или черен цвят. Тази зависимост се отдава на съдържанието на опасни елементи в боите, които с времето се отделят по повърхността на детските играчки. Установено е и че с времето тези играчки стават много по-токсични при поглъщане и може да доведат до сериозни алергични реакции у детето.

 

Въпросът с безопасността на детските играчки задължитлно трябва да се разглежда под всеки възможен ъгъл. А в сезона на грипа да се позволява на детето да играе с играчки на обществени места и в детски кътове е сериозна предпоставка за разболяване в ущърб на препоръчваната лична хигиена.