Обработването на зрелите плодове с пестициди е често употребяван от търговците метод за запазване на свежия им външен. Тези вещества обаче са опасни за здравето ни, а обикновеното измиване на плодовете под течаща вода не ги премахва напълно.

 

Всъщност някои от препаратите, с които се третират плодовете, не се отмиват дори и частично от чистата вода. Това е доказано от учени от университета в Масачузетс, САЩ. Те съпоставят ефекта от няколко различни методи за измиване на закупени от търговски обекти плодове.  Резултатите показват, че стандартният начин, по който повечето хора по света измиват плодовете само с вода, е много слабо ефективен за премахване на пестицидите от повърхността им.


 

Пестицидите се използват като защитно средство срещу вредители по плодовете, които влошават външния им вид. Третирането на плодовете с такива продукти удължава срока, в който те ще запазят добър търговски вид. Установено е, че дори в случаи, когато хранителните продукти се означават като органични, те също може да са химично обработени с т.нар. органични пестициди, което обаче не гарантира, че те са безопасни за здравето.

 

Учените от университета в Масачузетс установяват, че обработването на пресните плодове с потенциално опасни съединения е глобална практика. Това ги провокира да потърсят най-ефективните начини за пълно отмиване на тези вещества преди консумацията им. В хода на проучването те доказват, че обикновеното измиване с вода дори когато е обилно и продължително, премахва само част от пестицидите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Като най-достъпен и ефикасен начин за почистване на препаратите, с които са третирани пресните плодове се посочва накисванеот им в разтвор на сода за хляб. Именно този метод е показал най-висока ефективност сред всички, които екипът проследява. Няколко минутно накисване на плодовете в разтвор на сода напълно елиминира повечето типове пестициди, с които те най-често се обработват.

 

Така се оказва, че хората, които държат да елиминират напълно рисковете за здравето при консумиране на купени плодове, трябва да полагат по-сериозни усилия за това. Като алтернатива на измиването със сода остава вариантът за белене на плодовете, с което обаче освен количеството на вредните химикали, намалява и количеството на витамините, които ще си набавим.