Излагането на слънчева светлина през лятото води до по-голямо желание за хранене при мъжете, твърди интернационален екип от специалисти.

 

Според наблюдения на предходно проведени проучвания, излагането на слънчева светлина би могло да бъде полезно за хората. Отбелязана е възможността за стимулиране на производството на витамин D. Въпреки това са споменати и някои негативи, като увреждане на кожата и по-висок риск от рак на кожата.


 

Изследвайки риска от рак на кожата, специалистите забелязват желанието за консумация на по-голямо количество храна сред мъжете, когато те са изложени на UV светлина.

 

За да проверят тази връзка, учените получават набор от данни, с помощта на правителствен въпросник, изпратен до хора в цял Израел. В него са включени въпроси за множество здравословни и хранителни проблеми.

 

От направения анализ изследователите стигат до извода, че мъжете са склонни да ядат повече през летните месеци, отколкото през останалите. По-конкретно, те установяват, че мъжете консумират приблизително 15% повече калории през лятото. Според тях това би могло да се дължи на по-продължителното излагане на слънчева светлина

 

При жените не се наблюдава такава промяна в храненето в резултат на слънцето и летните сезони.

 

В опитите да си обясни причината за този повишен глад, изследователите разглеждат нивата и функционалността на хормона на глада, грелин. Според редица анализи той се се произвежда от клетки в стомаха, а понякога и в панкреаса, тънките черва и мозъка.

 

Транспортът на този хормон до различните в центрове в мозъка се осъществява посредством кръвния поток. В мозъка грелинът активира неврони на хипоталамуса и създава усещане за глад. Установено е още и неговото действие върху други области на мозъка, например амигдалата, която може да стимулира производството на допамин.

 

Нивата на грелин в кръвта се повишават по време на периоди на глад, както и точно преди да бъде консумирана някакъв вид храна.

 

Изследователите разкриват, че този хормон може да бъде изолиран и в кожата след излагане на UV-лъчи.

 

При жените това не се случва, защото естрогенът пречи на взаимодействието p53–хроматина върху промотора на грелин и по този начин се блокира неговия синтез.

 

Проучването е публикувано в сп. Nature Metabolism.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s42255-022-00587-9