Англичаните ги наричат "Оrganic", французите – "Bio", а немците и холандците- "Eco".

 

Всички тези наименования се отнасят за един и същ вид хранителни продукти, които стават все по-популярни в Европа. Въпреки че Еврокомисията от години настоява за приемането на единен термин, най-големите производители и потребители на този вид храни не могат да стигнат до консенсус.

 

Както и да ги наричаме, по дефиниция това са продукти, отгледани без използването на химически торове, синтетични препарати, не съдържащи никакви генетични изменения, преработени и опаковани в съответствие със стандартите за земеделско производство, приети в Европейския съюз.

 


Накратко, това са органичните хранителни продукти, които не съдържат ГМО и са отгледани по начин, максимално доближаващ се до естественото им развитие в природата.

 

Освен това, те се отглеждат без обработка със синтетични торове, като могат да се прилагат само естествени животински торове. В органичното земеделие не се разрешава използване на никакви хербициди и пестициди, а също и използването на химически методи за преработка и такива, включващи синтетични вещества.

 

В общественото съзнание са се появили много митове за качествата и свойствата на органичните продукти. Ето и някои от най-разпространените истини и заблуди.

 

Мит 1. Органичните продукти са по-вкусни от останалите.

И да и не – всичко зависи от конкретния случай и от конкретния сорт на растението.

 

Например някои сортове традиционно отглеждани домати имат не само по-добър външен вид, но и по-добър вкус от био-доматите.

 

Въпреки това, повечето плодове и зеленчуци, които са екологично отгледани имат по-ярък натурален вкус и естествено са по-богати на витамини, минерали и нутриенти, тъй като клетъчната структура на растенията не е нарушена от химическите добавки, съдържащи се в торовете, пестицидите и хербицидите. Био храните са по-полезни, тъй като съдържат повече витамини, особено витамин С. Съдържат също повече полезни минерали и елементи като калций, магнезий, желязо и хром, както и по-високо ниво на антиоксиданти.

 

Мит 2. Органичните продукти са само плодове и зеленчуци

 

Не. Био могат да бъдат не само плодовете и зеленчуците."Биологично земеделие" се отнася до всички земеделски култури, които не са генетично модифицирани и чийто отглеждане максимално се доближава до естественото им развитие в природата.

 

Органични могат да бъдат зърнени култури като ръж, ечемик, пшеница, както и промишлени култури, влакнодайни растения и дори животни.

 

В органичното животновъдство не само, че не се допуска генетично модифициране на селскостопанските животни, но дори фуражите, с които те се хранят, също трябва да бъдат екологично чисти.

 

Продуктите, получени от екологично отглеждани растения и животни, като например месо, мляко, яйца, хляб, които съ произведени без допълнителна химична обработка също се приемат за „био“.

 

Мит 3. Био продуктите са по-скъпи от отгледаните чрез конвенционално земеделие

 

Да, безспорно. Развиването на био земеделие все още изисква значително по-големи разходи и инвестиции,повече ръчен труд, механизирани обработки вместо химия, допълнителни разходи за сертификация.

 

Парадоксално или не, продуктите, които се отглеждат без използване на пестициди, химични препарати и скъпи селскостопански машини, а така както са ги отглеждали прародителите ни, в съвременния свят са „луксозна стока“. Именно по-високата цуна на биохраните ги прави недостъпни за огромен процент от населението.

 

Мит 4. Органичните продукти са полезни за здравето.

Да. Доказано е , че био храните съдържат повече витамини, минерали и антиоксиданти от конвенционалните си аналози. Био млякото и био месото например съдържат по-големи количества Омега 3 есенциални мазнини.

 

Фактът, че био храните не съдържат остатъци от пестициди е достатъчен мотив за повечето хора да ги предпочитат.

 

Органичните продукти са отлична основа за производството на детски храни. Освен че суровините са биологично произведени, при преработката не се използват изкуствени подсладители, оцветители, консерванти.

 

Само малка част от хранителните добавки, емулгатори и стабилизатори, масово използвани в хранителната индустрия са разрешени при производството на био храни.

 

Мит 5. Био продуктите са по-трайни, поради липсата на пестициди

 

Да. Био плодовете и зеленчуците като цяло имат по-голяма трайност, защото съдържат по-малко вода и не съдържат остатъци от пестициди и растежни регулатори.
 

 

Въпреки това, свежите органични храни като мляко и месо,например са с по-къс срок на годност, тъй като на съдържат никакви консерванти и стабилизатори.