На пресконференция в София официално бе даден стартът на Академия „Иновация в действие”. За втори път чрез инициативата “Солвей Соди” ще се инвестира в млади хора и техните умения да развиват устойчиви иновации.
 
В това издание Спирос Номикос, изпълнителен директор на компанията и “Мениджър на годината 2014”, ще бъде ментор на победителя в Академията.
 
Всеки кандидат за тазгодишното издание на Академията ще получи персонален доклад за своя потенциал за кариерно развитие в областта на иновациите. Докладът стъпва върху стандартизиран тест за изследване на кариерните мотиватори, предоставен от Съюза на психолозите в България.
 
Желаещите могат да попълнят теста и да кандидатстват в Академията до 10-ти март 2015 г. на сайта на инициативата http://innovationinaction.eu/.
 
Паралелно с това отворени семинари за всички заинтересовани към участие в Академията ще бъдат проведени в София и Варна в края на февруари. На тях практици в областта на иновациите ще споделят структурирано знание и опит.
 
В сърцето на проекта е поредицата работилници по иновации, провеждани от The Business Institute като партньор на инициативата.
 
Те ще се състоят в периода март – април 2015 г. В тях фасилитатори и гост-говорители – практици ще обучават младите хора на концепции и бизнес инструменти за генериране и управление на иновации. Участниците имат ангажимент да разработят идеите си в проекти за реализация.
NEWS_MORE_BOX
 
Академия “Иновация в действие” завършва с конкурс, в който ще бъдат оценени проектите на участниците, развити по време на работните сесии. Авторите на трите най-добри проекта ще получат като награди допълнителни възможности за обучение.
 
Конкурсът е отворен за всички студенти или завършилите през последните 5 години висше образование. Темите на второто издание на Академията са устойчиво развитие на средата около нас; здравословен живот и безопасност; технологични иновации за устойчиво развитие.
 
Още с първото си издание, Академия “Иновация в действие” доказа своята резултатност:
 
Александър Цветков, получил специалната награда, реализира своя проект за “интелигентни пешеходки пътеки”. Сега развива иновативна система за онлайн сигурност, получила финансиране от инвестиционния фонд “Eleven”, интегрирана в три банки и използвана от над 7 000 индивидуални потребители от целия свят.
 
Магдалена Михалева, отличена с първа награда за проекта си за оборудване на детски площадки от рециклируеми материали чрез ангажиране на гражданите. Тя осъществи идеята си, която нарича “социален експеримент”.
 
Владислав Велков с втора награда в Академията, реализира своя проект “Be Socially Responsible”. След това започва развитието на Jobio.me - иновативна платформа за специализиран подбор на млади хора с цел наемане на работа, получила финансиране от инвестиционния фонд “LauncHUB” и реализирана на пазара.
 
Биляна Петрова е носител на третата награда и развива собствена компания за бизнес консултиране и развитие на инвестиционни проекти и продължава да работи по своя проект от Академията в областта на възобновяемите енергийни източници.