Ръцете трябва да се мият непрекъснато през целия ден – преди и след хранене, преди и след посещение до тоалетната, когато се пътува в градския транспорт, след като се пазарува и т.н. Ако ръцете не се измиват често, е много вероятно да се пренасят различни видове инфекции.


Първият вид са норовирусите. Те са най-честата причина за получаване на вирусен гастроентерит и може да засегнат хора от всякаква възраст. Предават се, когато ръцете не се измиват след ходене до тоалетна и се разпространяват изключително бързо сред големи групи хора. Ето защо, когато човек се разболее, хората от него прихващат бързо и в резултат също се разболяват. Най-ефикасният начин да се спре разпространението на норовирусите е да се поддържа много добра хигиена на ръцете.


Хепатит А е вирусна инфекция, която се разпространява чрез храна, която е приготвена от хора, които не са измили ръцете си. Тя може да причини тежки симптоми, включително проблеми с черния дроб, жълтеница, болки в корема, температура и умора. Отново, както при норовирусите, измиването на ръцете е един от най-лесните и ефективни начини за предотвратяване разпространението на инфекцията.Нозокомиалните инфекции пък се разпространяват в болниците, когато пациентите например не си измиват ръцете или се допускат външни хора. По този начин болестите лесно се предават от едни на други хора. Често срещана нозокомиална инфекция е E.coli

 

Ако не се поддържа хигиена на ръцете, е възможно да се получи обикновена настинка, грип, пневмония, аденовирус и други респираторни заболявания. Счита се, че измиването на ръцете намалява броя на вирусите с 16 до 21%.


Метицилин-резистентен стафилокок (MPC) е бактерия, които може да причини сериозни инфекциозни болести при хората. Тя е устойчива на антибиотиците. Намира се на места, на които има голям брой хора, включително фитнес залите.

 

Измиването на ръцете също може да предотврати разпространението на заболявания, причинени от микроби, които са станали устойчиви на антибиотици. Тук е важно да се вметне, че мокрите кърпички не почистват ръцете така добре, както топлата вода и сапунът. Самото измиване също обаче е ключово, тъй като то трябва да продължи не по-малко от 20 секунди.