Болестите, които произхождат от водата, се причиняват от различни микроорганизми, биотоксини и замърсители, които водят до сериозни заболявания като холера, шистозомиаза и други стомашно-чревни заболявания.

 

Изменението на климата вероятно ще увеличи разпространението на диарийните заболявания в световен мащаб, а екстремните метеорологични условия също могат да затруднят до голяма степен вече не толкова ефективните усилия за превенция на тези инфекции. Заболявания, които се причиняват от бактерии като холера и други чревни инфекции, могат да представляват по-голяма заплаха поради повишаването на морската температура, което от своя страна ще има благоприятен ефект върху размножаването и разпространението на бактериите.Голяма част от заболяванията, които произхождат от водни източници и възникват предимно през лятото са инфекции от водните басейни в плувно-развлекателните комплекси, хотели и др.


Повечето от тях са причинени от Cryptosporidium, паразит, устойчив на хлор. Той може да предизвика диария, повръщане, гадене и стомашни спазми.


Legionella и Pseudomonas също са често срещани причинители за докладвани огнища. Legionella е вид бактерия, която причинява остро протичащо инфекциозно заболяване - легионелоза, което води до грипоподобни симптоми и поставя засегнатите в риск от тежка пневмония.
Pseudomonas е бактерия, която може да предизвика  инфекция на външния слухов канал ("ухо на плувеца").


За да се защитят плувците от патогени, от съществено значение е правилното поддържане на басейна.


Някои хора са по-склонни да се разболеят от инфекции от басейн, например при имунокомпрометирани лица, както и някои медикаменти могат да отслабят имунната система, оставяйки хората уязвими към инфекции.

 

Бременните жени, възрастните хора и малките деца също имат по-слаба имунна система, която може да се поддаде на такава инфекция. Ползващите басейна трябва да избягват поглъщането на вода от него. Децата са по-склонни да поглъщат вода от басейна, което ги поставя под по-голям риск.


За превенция на инфекции при плуващите, трябва да бъдат следени и поддържани редовно нивата на хлор, особено когато обектът е зает. Съоръженията трябва да бъдат поддържани правилно и да се избягват такива, които са в лошо състояние. Трябва също и да се поддържат функционални системите за филтрация на водата на басейна.