Вече ни е известно, че освен ползата, която ни дава изкуственото осветление, то ни нанася вреди. Сред коментираните десетилетия са влиянието върху съня, терморегулацията и дори отделянето на някои хормони като мелатонин и кортизол. 


През последните години расте въздейстието на екраните върху здравето. LED лампите станаха основен източник на изкуствена светлина – те са икономични, дълготрайни и удобни. Само че в спектъра, който излъчват, голям дял се пада на синята светлина с дължина на вълната около 460 нанометра. Изследвания по-рано установиха, че тази светлина може да потисне синтеза на мелатонин, известен като хормона на съня, в резултат на което заспиването става продължителен и труден процес. 


Като алтернативни светодиодни източници бяха въведени органичните OLED, в чийто спектър синята светлина е по-малко. От проведените досега изследвания се твърди, че те влияят на отделянето на мелатонина в много по-малка степен. Само че влиянието им върху здравето като цяло все още не е проучено.Японски изследователи решават да сравнят въздействието на двата вида диодни лампи върху обмяната на веществата по време на сън. 


Според тях светлината въздейства на енергийния обмен. В началото те предполагат, че OLED в сравнение с LED оказва по-малък ефект на цикъла на съня и енергийния обмен по време на сън.


В изследването са били включени 10 мъже, като всеки от тях прекарва четири часа преди лягане на определена LED, OLED (с интезивност 1000 lux) или приглушена светлина (10 lux).


Учените са проследявали по време на съня им енергийния разход, температурата на тялото, скоростта на окисляване на липидите, който е свързан с риска от затлъстяване и нивото на 6-сулфатоксимелатонин – маркер, показващ нивото на мелатонина.


Японските изследователи не са установили промени в структурата на съня заради различното осветление, но разходът на енергия и разликата в телесната температура била значително по-малка при прекаралите на OLED осветление. Освен това при тях се наблюдавало по-интензивно окисляване на мазнините и по-високо ниво на 6-сулфатоксимелатонин по време на съня в сравнение с LED групата. 


Според изследователите влиянието на мелатонина върху енергийния обмен е свързан с типа светлина преди сън. Те са категорични, че при OLED светлината мазнините се разпадат по-бързо, за което най-вероятно помага по-високото ниво на този хормон.


Това означава, че различните типове светлина могат да повлияват телесното тегло и други физиологични параметри. 


Научният труд е представен в Scientific Reports.

 

Източник: 
Metabolic responses to polychromatic LED and OLED light at night | Scientific Reports (nature.com)