При разрушаване на баланса на своите функции имунната система на човека включва съответните защитни процеси и започва да реагира на най-обикновените неща.

 

Тогава възниква алергията - повишената чувствителност на организма към различни вещества, проявяваща се чрез необичайни реакции при контакт с тях.


 

Най-разпространените симптоми са хрема, сълзене в очите, кожни обриви и кашлица.


Такива са и проявите на алергията под въздействието на “компютърните” алергени - алергичен ринит, кашлица, очни (сълзене, зачервяване на очите, подпухналост на клепачите, “пясък в очите”) и кожни (сърбеж, обрив, сухота на кожата) реакции.


Те често предизвикват и силно главоболие, повишена нервност, повишаване на кръвното налягане и засилено сърцебиене.

 

Това е така, защото компютърът е потенциален източник на редица алергии.

NEWS_MORE_BOX

 

В блока за захранване, процесора и видеокартата се съдържат различни смоли, хлор-, фосфор-съдържащи органични и неорганични съединения.

 

В корпуса на монито­ра има едно специфично противопожарно, негорящо вещество, което се нарича трифенилфосфат. При нагряване на монитора по време на работа в атмосферата се отделя малко количе­ство от това вещество.

 

Именно то предизвик­ва алергичните реакции при някои хора.


В самия компютър и около него има много места, където се натрупва прах и мръсотия, размножават се микроби и гъбички. Друг източник на алергени е принтерът, а по-точно мастилото, с чиято помощ се печата.


Най-простият съвет е да стоите далеч от компютъра. Но тъй като машината се е превърнала в неделима част от нашето ежедневие, това е почти невъзможно, така че можете поне да намалите работата с него.

 

Поддържайте работното си място чисто и проветрявайте дома и офиса си.

 

Като допълнителна противоалергична мярка е необходимо да поддържате имунната си система стабилна и да се храните с богати на витамини и минерали продукти.

 

За жалост хората с повишена чувствителност реаги­рат не само на излъчва­нето от компютъра. Те не могат дълго да разго­варят по мобилния теле­фон, не могат дълго да гледат телевизия или да се намират в близост до високоволтови електри­чески предаватели.

 

Някои от тях ползват трудно дори ютии, електрически бръсначки. По принцип тези хора се чувстват зле по време на магнит­ни бури, защото те са и метеозависими.