Дори една цигара дневно може значително да увеличи риска от преждевременна смърт, показва ново проучване. 
 
Изследователи от Националния онкологичен институт в САЩ са установили, че хората, които пушат по една единствена цигара дневно, са поставени в 64% по-висок риск от ранна смърт, в сравнение с тези, които изобщо не пушат. 
 
Данните стават още по-стряскащи, когато погледнем към хората, които пушат по 10 или повече цигари на ден. При тях рискът от преждевременна смърт е с цели 87 на сто по-висок.
 
Проучването изследва и риска от развитие на рак на белия дроб сред тези, които пушат по не повече от една цигара дневно. При тях вероятността от смърт, причинена от рак на белия дроб, е с 9 пъти по-висока, отколкото при непушачите. Рискът при по-сериозните пушачи е с 12 пъти по-голям. 
 
Учените са анкетирали повече от 500 хиляди мъже и жени за ежедневните им навици, свързани с тютюнопушенето в периода 1995–1996 г. Близо 300 хиляди от анкетираните са разпитани отново и в периода 2004-2005 г, когато средната им възраст е била 71 години.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите са събрали данни за възрастта, на която участниците са пропушили, броя цигари, които пушат на ден и информация относно образованието, индекса на телесна маса, приемът на алкохол и физическата активност. Участниците са проследявани до 2011 г. 
 
Въпреки че обхватът на проучването е ограничен, то е фокусирано изцяло върху въздействието на тютюнопушенето върху човешкото здраве.
 
В действителност, много пушачи смятат, че пушенето на по-малко количество цигари е с по-ниско интензивно въздействие върху здравето и продължителността на живота им. 
 
„Резултатите от това проучване са подкрепени с предупреждението, че няма безопасно ниво на излагане на тютюнев дим“, заяви в свое изявление водещият автор на изследването Маки Чой от Националния онкологичен институт в Америка.
 
Проучването е публикувано на страниците на JAMA Internal Medicine.