Австралийски учени от Центъра за офталмологични изследвания в Мелбърн съобщиха, че са открили ген, свързан с далекогледството.


Изследователите от офталмологичния център анализирали ДНК на 551 възрастни австралийци, за да установят генетичните вариации, свързани с далекогледството.


Авторите на изследването са установили, че генът HGF (hepatocyte growth factor) съдържа важна информация за биологичните механизми, свързани със зрението.


Експертите обясняват, че въпреки напредъка на офталмологията, все още не е напълно известно, каква е причината за далекогледството. При това заболяване на очите, хората виждат ясно предмети на далечно разстояние, но им е трудно да четат и за фокусират зрението си върху малки, близко разположени предмети.


Според австралийските офталмолози, вероятна причина е комбинацията на генетични фактори и фактори, свързани със средата. HGF е първият ген, свързан с далекогледството и може да даде информация какъв проблем в развитието на окото причинява болестта, която се среща при все повече хора в света.


Според ръководителя на изследването, проф. Пол Баирд, откритието може да даде основа на медикаментозна терапия на далекогледството, което ще направи очилата и лещите ненужни. В момента единственото възможно лечение на далекогледство са очилата, контактните лещи и лазерните техники.


"Надяваме се, че откриването на този важен ген ще ни помогне да разработим нови лечения с лекарства и очакваме, че те ще окажат силно влияние върху подобряването на здравето на очите като цяло", допълва проф.Баирдни.