Колкото и удобен да е газовият котлон за бързо приготвяне на различни кулинарни продукти, това удобство идва със своите рискове. Някои от тях ни разкрива ново проучване на научен екип от университет в Куинсленд, Австралия. Според учените използването на газов котлон в домакинството увеличава риска от развитие на астма, а най-застрашени са децата.

 

Конкретните статистически данни сочат, че поне 12% от случаите на астма в детска възраст може да се асоциират с продължителното излагане на изпаренията на газовите котлони. Приблизително 40% от домакинствата по света ползват газови котлони или печки, а с напредъка на газифицирането този процент се очаква да нараства в бъдеще. Дали това ще се отрази на заболяемостта от астма сред децата, зависи от превантивните мерки, които ще се вземат в тази насока.


 

Връзката между газовите уреди в домакинството и хроничните респираторни заболявания в детска възраст се обяснява много лесно. Доказано е, че горенето на газ води до отделяне на азотен диоксид, формалдехид и други токсични продукти във въздуха.

 

Натрупването им над определени нива и редовното вдишване на големи количества от тях предизвиква хронични възпаления на лигавицата на дихателната система. Това може да отключи различни респираторни оплаквания, а при децата неукрепналата имунна система може да реагира с повишена чувствителност към определени частици и с развитие на алергични реакции.

 

Най-честият резултат от продължителното излагане на децата на изпаренията от газовите котлони е развитието на астма. В комбинация със застоялия въздух вкъщи или повишената концентрация на поленови частици през пролетта тези изпарения водят до много често обостряне на астмата и отежняване на пристъпите й. Ролята на нито един от тези фактори не бива да се подценява или пренебрегва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Като превантивна мярка се препоръчва ползването на абсорбатори или друг тип активно пречистващи въздуха уреди за домакинството. Особено необходими са те през пролетта, когато опцията за често проветряване на газифицираните домове крие риск от навлизане на полени и други алергени отвън и допълнително отежняване състоянието на деца с астма или повишена алергична нагласа. Като допълнително превантивно средство срещу обострянето на респираторните оплаквания може да се разчита на ползването на овлажнители за въздух и различни био масла, които помагат за овладяване на алергичните или астматични пристъпи.