Фитнесът е място, на което може да виреят над 25 различни видове бактерии и инфекции. Такъв вид са стафилококите, които са най-често разпространени в спортните зали. Трябва да се отбележи обаче, че те не винаги създават здравословни проблеми.


Около 1/3 от хората всъщност са носители на стафилокок по кожата, но това не означава задължително, че той ще се предизвика инфекция. Те се развиват, когато по кожата има драскотина, рана, порязване и т.н.

 


Стафилококовите инфекции най-често причиняват появата на циреи. Затова специалистите съветват при симптоми да се посети лекар.


Друг вид гъбична инфекция е трихофития, която може да се намери във фитнес залата. Тя може да се разпространява по цялото тяло и най-вече в областта на ръцете и краката.


Гъбичките са третите най-често разпространени бактерии. Те могат да причинят сърбеж по ноктите на ръцете и краката. Предразполагат се от влажна среда в съблекалнята, потните маратонки и стелките за йога.


Не само фитнес уредите представляват заплаха за здравето, но и потната, влажна съблекалня, която е перфектното място за разпространение на стафилококи. Дори душът във фитнес залите не бива да се използва, тъй като е пълен с гъбички и микроорганизми, които могат да причинят инфекции.


Как обаче човек може да ходи на фитнес, без да бъде изложен на опасност от инфекциите и бактериите? На първо място, преди и след тренировка ръцете трябва да се измиват с топла вода и сапун. Хубаво е преди използването на колело дори, то да се забърше с антибактериални кърпички, а на лежанката да се изполват кърпи, които да попиват потта.


Също така, когато е възможно, е добре изкъпването след тренировка да бъде вкъщи, а не във фитнеса. Ако все пак това се случи, трябва да се знае, че не трябва да се стъпва на бос крак, за да не се прихванат зарази. Мръсните дрехи и маратонки е добре да се съхраняват в отделни найлонови чанти, а дрехите е добре да се изпират след всяко посещение във фитнеса.


Ако човек е болен от грип, кожна инфекция, стомашни неразположения или заразна болест, не се препоръчва той да посещава фитнеса, тъй като микробите бързо се разпространяват, но също така състоянието може да се влоши.