Съвременните почистващи препарати са неизменна част от ежедневието ни, но редом с ползите, които носят, крият и множество рискове за човешкото здраве и околната среда. По данни на Евростат, на всеки гражданин на Европейския съюз се падат по 494 кг рискови за здравето химикали на година, което се равнява на 1,35 кг ежедневно. Общо 220,7 милиона тона рискови за здравето химикали са били употребени в Европа за година, сочи доклад за устойчивото развитие на региона, а продажбите на химикали са достигнали стойност от 565 милиарда евро през 2018 г.

 

Дългосрочното излагане на химикали води до алергии, отравяния, ракови заболявания, ендокринни и хормонални дисбаланси, астма, усложнения при бременност и редица други. Националният институт за обществено здраве в Холандия посочва, че въздухът в офиса или вкъщи може да е по-замърсен от този навън в град със средна интензивност на движението, защото съдържа амоняк, хлор, фталати, сода каустик и редица други вещества, използвани редовно в почистващите препарати. Натрупването на токсичните вещества, които идват от ароматизаторите, матраците, техниката, боите или лаковете, добавките за огнеустойчивост, радонът (идващ от почвите и строителните материали), формалдехидът в шпертплата, козметиката, дори влагата и плесените носят трайни вреди за здравето.


 

Все повече научни изследвания потвърждават обаче, че етеричните масла са натурален и безопасен заместител на вредните химически препарати, които, освен риск за здравето, създават и дългосрочни екологични проблеми заради дълбокото проникване във въздуха, водата и хранителната верига.

 

Масло от лимон, обикновен оцет или сапунен препарат, дори и лимонов сок, разтворен в топла вода, както и редовното миене на ръцете, могат да запазят здравето и околната среда, без да доведат до резистентност на определени микроорганизми.

 

Етеричното масло от чаено дърво е ефективно средство за борба с микроорганизмите при проблеми в дома с мухъл и плесени. Д-р Малте Хоцел, основател на компания за дистрибуция на етерични масла и изследовател в областта на ароматерапията, препоръчва капка лимон или индрише, разтворена във восък, терпентин и сапунена вода, за почистване и полиране на мебели.

 

В Япония все по-често вредните и агресивни химични препарати се избягват чрез директно вграждане на ароматни системи в новите сгради. Масла като лавандула или розмарин се използват в зоните за клиенти, за да се намали стреса и бактериалното замърсяване.

 

Според д-р Хоцел етеричните масла имат изключително мощно действие срещу различни патогенни микроби, включително гъбички, бактерии и дори вируси, които доказано стават все по-устойчиви на голямото разнообразие от антибиотици. Научните изследвания показват, че етеричното масло от карамфил е силно противогъбично средство срещу всички тествани гъбични видове, притежава силно антибактериално действие и е най-мощният анти-оксидант, известен в природата. Маслото от равинтсара е мощен стимулант и е ценено за своите антивирусни, антибактериални, противогъбични и антисептични свойства.

 

В момента са в процес множество научни изследвания на етерични масла, които притежават доказани антивирусни и антибактериални свойства, в търсене на отговор и от природата за превенция срещу COVID-19.