В основата на повечето репеленти стоят синтетични вещества като DEET (diethyl-meta-toluamide) и пикаридин. Заради високата си ефективност срещу кърлежи, бълхи и комари, препаратите, съдържащи DEET, се използват по целия свят вече повече от 50 години. Скорошни проучвания на изследователи от Duke University обаче показват, че веществото може да увреди мозъчните клетки и да доведе до промени в поведението, а взаимодействието му  с някои медикаменти да се окаже опасно за здравето.

 
Други изследвания показват, че повече от 15% от DEET се абсорбират от кожата и се вливат в кръвния поток. Според информационните листове за безопасност на веществото diethyl-meta-toluamide, токсичните ефекти на химикала могат да доведат до репродуктивни нарушения и нарушения в централната нервна система.


За да се предпазим от комарите и в същото време да избегнем страничните ефекти от употребата на синтетични репеленти, на помощ ни идват натурални продукти с изпитано действие срещу досадните насекоми.


NEWS_MORE_BOX


В етеричното масло на кочата трева се съдържат редица полезни вещества като флавоноиди, терпени, пулегон, дипентен и дъбилни вещества. Според учени от университета в Айова маслото от тази билка е 10 пъти по-ефективно срещу комари от репелентите на базата на DEET. За разлика от синтетичните препарати кочата билка е напълно безвредна за организма и има приятен аромат, заради което се използва още в парфюмерийната индустрия и сладкарството. Не по-малко важни са и лечебните свойства на растението, използвано в народната медицина за лечение на болести на нервната система, сърцебиене, главоболие и световъртеж. Сушената билка е едновременно инсектицид и антибактериално средство с общ тонизиращ ефект.


Във висока концентрация маслото от лимонена трева прогонва комарите и други нежелани насекоми.  Като репелент е по-малко ефективно от кочата трева, но притежава впечатляващи лечебни свойства. Билката, известна още като цитронела, има антисептично и противогъбично действие, помага при болки в стомаха, главоболие, кашлица , астма и дори рак. Лимонената трева предизвиква самоунищожаване на раковите клетки в организма.


Етеричното масло в лавандулата доказано отблъсква насекомите и в същото време има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Подобно на кочата билка, лавандулата успокоява нервната система и помага при мигренозни пристъпи, болезнена менструация, бъбречни и жлъчни колики. Като репелент се съчетава добре с масло от кайсиеви ядки, бадемово или кокосово масло.


Според проучване на Американския национален съвет за научни изследвания маслото от нийм (Azadirachta indica) е по-ефективно  от репелентите, съдържащи DEET. Резултатите са потвърдени от учени от Malaria Institute в Индия и от изследване, публикувано в Journal of the American Mosquito Control Association. Освен че държи досадните насекоми настрана, маслото от нийм има благоприятен ефект върху кожата. То влиза в групата на маслата, богати на мастни киселини, глицериди и витамин Е и има отлични хидратиращи и регенеративни свойства върху епидермиса. Благодарение на антимикробните си и противогъбични съставки то дезинфекцира кожата и лекува проблеми, свързани със скалпа, като пърхот и себорея.